пʼятниця, 06 квітня 2007 14:56

Таргани можуть жити без голови декілька тижнів

Ентомолог Крістофер Тіппінг (Christopher Tipping) з коледжу в долині Делавер, Пенсільванія, США (Delaware Valley College in Doylestown), прийшов до висновку, що таргани здатні багато тижнів жити без голови. Учений акуратно під мікроскопом обезголовлював декілька особин таргана американського (Periplaneta americana). Потім закривав рану зубним воском, після чого комахи прожили в банці декілька тижнів.

Таргани відомі своєю живучістю, про них часто говорять як про найбільш вірогідних живих істот, здатних пережити ядерну війну. Фізіолог і біохімік Джозеф Кункель (Joseph Kunkel) з Массачусетського університету (University of Massachusetts) пояснює, чому таргани можуть жити без голови.

Вони не мають розгалуженої мережі кровоносних судин. Їх обезголовлювання не призводить до втрати крові і падіння кров"яного тиску, не ускладнює транспорт кисню та живильних речовин до життєво важливих тканин і органів. Якщо люди дихають через рот або ніс, а мозок контролює цю важливу функцію, то таргани дихають через дихальця, зовнішні отвори для дихання на боці черевця комах і мозок не контролює це дихання, отже кров не розносить кисень по всьому тілу. Крім того, тарганові досить поїсти один раз і жити після цього без їжі декілька тижнів.

Хоча ці експерименти виглядають моторошно, вони можуть пролити світло на роботу нервової системи комах і багато розповісти про їх надзвичайну живучість, передає "Радио Свобода".

Зараз ви читаєте новину «Таргани можуть жити без голови декілька тижнів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі