пʼятниця, 08 липня 2011 20:36

Табачник не завадить Могилянці навчати студентів-журналістів

Табачник не завадить Могилянці навчати студентів-журналістів

Міністерство освіти, науки, молоді та спорту припинило фінансування магістерських програм з журналістики та соціальної роботи Києво-Могилянської академії.

Про це НАУКМА повідомили вже після прийому документів на навчання, останній термін якого сплив 7 липня, каже директор Могилянської школи журналістики Євген Федченко.

"Наскільки мені відомо, не дали замовлення на магістратуру не лише в Києво-Могилянській, але й у деяких інших університетах. Це стосується насамперед журналістики та соціальної роботи. Аргументація мені не відома, і я не впевнений, що вона взагалі існує. Ми зараз займаємось тим, щоб, попри ці обставини, організувати вступний процес, продовжуємо це робити, неначе жодних проблем немає. Але проблема, насправді, є, і я уявляю, наскільки будуть занепокоєні цією ситуацією самі вступники. Вони фактично зараз не знають, на яких умовах вступають. Це дуже ускладнить процес вступу. Адже, коли вони подавали документи, ніхто навіть не оприлюднив правил гри. Бо кількість місць з'явилася вже після того, як було припинено набір документів. Цього року збільшилась кількість заяв до шістдесяти, що свідчить про довіру абітурієнтів до нашого закладу", - наголосив Федченко.

"Ми щороку приймаємо 25 магістрантів. Позаторік було 20 бюджетних місць, 5 — контрактних. Торік — 15 бюджетних і 10 контрактних. Цього року — 0 бюджетних. Минулого року ситуація була ще цікавіша, бо нам спочатку дали 20 місць, а, коли вступники вже стали студентами, пост-фактум Міністерство скоротило кількість місць. І студенти вимушені були йти на контракт", - підкреслив він.

Федченко наголосив, що вони не збираються відмовлятись від найкращих студентів.

"Ми продовжуємо працювати, щоб знайти якусь оптимальну формулу, яка нам дозволить допомогти цим студентам. Не йдеться про те, що ми або змусимо всіх платити, або закриємо програму. Програма буде збережена в нинішньому вигляді. Це загрозливий симптом, але він не може зруйнувати реноме та авторитет програми. Ми знайдемо спосіб, як навчити студентів", - зауважив він.

"Невідомо, хто в міністерстві встановлює такі правила гри. Я, наприклад, як керівник програми, досі не знаю навіть критеріїв, навколо чого відбувається порівняння нашої програми та аналогічної програми якихось інших університетів, де фінансування виділяється. В Україні сьогодні понад 50 університетів, де викладають журналістику. Це дуже велика кількість. І принцип добору програм — незрозумілий", - зазначив Федченко.

Зараз ви читаєте новину «Табачник не завадить Могилянці навчати студентів-журналістів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

8

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі