четвер, 09 серпня 2018 09:15

Священикам РПЦ відмовляють у візах до Греції

Священикам РПЦ відмовляють у візах до Греції
Священики РПЦ тепер сприймаються як потенційні шпигуни й агенти впливу. Фото: з відкритих джерел

Кілька священиків російської православної церкви поскаржилися на проблеми з отриманням шенгенських віз через консульство Греції. Це пов'язано із конфліктом між РПЦ і Константинопольським патріархатом через можливу автокефалію Української церкви. Про це повідомляє ВВС.

Про те, що у священиків РПЦ виникають проблеми з отриманням грецьких віз, стало відомо цього тижня.

Настоятель храму Сергія Радонежського у Москві Віктор Біксей розповів "РИА Новости" і РБК, що хотів разом із сім'єю поїхати на Афон, але йому прийшла відмова у шенгенській візі з формулюванням "немає підстав перебування на території Греції".

"У нас був придбаний тур, оплачені квитки, заброньований готель. Моїй матінці (дружині) і 6 дітям дали візу, а мені - ні. Я двічі подавався. Обидва рази - відмова. Востаннє було півтора тижні тому", - розповів Біксей.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Пояснили, чому до Сенцова не пустили священика

Наприкінці липня у візі відмовили ще одному московському священику, заступнику голови церковного відділу із благодійності та соціального служіння Олександру Альошину. Він розповів, що уже був у Греції багато разів і ніколи не отримував відмов у візах.

За словами Альошина, він чув від інших священиків, що російським священнослужителям можуть відмовити у візі на Афон, тому зібрався поїхати "іншими святинями" з мамою.

"Ми з мамою у липні купили путівки, оплатили готель і квитки. Я чесно вказав у анкеті, що працюю у синодальному відділі, надав довідку про доходи. Мамі візу дали, а мені відмовили наприкінці липня. Я вражений такою дискримінацією", - розповів священик.

Про таку проблему на початку серпня написав на своїй сторінці у Facebook церковний публіцист, священик Володимир Вігілянський. За його словами, у травні він з дружиною подав документи на отримання 3-річної шенгенської візи через грецьке консульство.

"25 травня ми отримали у візовому центрі паспорти із візами - дружині дали на 3 роки, а мені - лише на місяць. Я запитав дівчину, яка видавала нам паспорти, чому так? Дівчина відповіла: "Даремно ви написали, що ви священик. Якби написали, що пенсіонер, то дали б на 3 роки", - розповів він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чому Московський патріархат не йде на діалог із Київським

"Це політика грецького уряду. Тепер священики РПЦ сприймаються як потенційні шпигуни й агенти впливу", - розповіло джерело, близьке до Константинополя.

Про те, що проблеми з візами у священиків пов'язані з процесом автокефалії в Україні, ВВС розповіло джерело у РПЦ і підтвердило джерело, близьке до Константинополя.

"Константинопольський патріархат бореться із Російською церквою за вплив у православному світі", - розповіло джерело у РПЦ. У Московського і Константинопольського патріархатів нині "гострі відносини через Україну", - розповіло джерело, близьке до Синоду РПЦ.

Константинопольський патріархат тісно пов'язаний із Грецькою (Елладською) церквою. По-перше, у Греції знаходиться свята гора Афон, підлегла Константинополю. Афон - важливе місце паломництва, куди полюбляють їздити російські депутати, бізнесмени і політики.

По-друге, духовенство Константинопольського патріархату отримує зарплату із бюджету Грецької церкви, розповіло джерело, близьке до Константинополя.

Отримання Україною томосу про автокефалію православної церкви завдасть дуже сильного удару по позиціях Московського патріархату в Україні та РПЦ. Адже Москві доведеться переписувати свою історію, - заявив предстоятель УПЦ Київського патріархату Філарет.

Зараз ви читаєте новину «Священикам РПЦ відмовляють у візах до Греції». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі