понеділок, 19 березня 2018 14:31

Священика вигнали з України

Священика вигнали з України
Незалежні експерти вищих навчальних закладів зробили експертні висновки щодо висловлювань отця Вєслава Пенського.Фото:i.ytimg.com

Польський священик римо-католицької церкви Вєслав Пенські став в Україні персоною нон ґрата. На території України він служив майже 20 років.

Підставою для заборони в'їзду стали його регулярні антиукраїнські висловлювання, пише "Релігійна правда".

Священик Вєслав Пенські проводив богослужбову діяльність у парафії Христа Царя Всесвіту римо-католицької церкви у Києві з 1999-го до вересня 2017 року. У вересні 2017-го священика перевели до Польщі. Згодом він кілька разів відвідував Україну. У лютому став персоною нон ґрата.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Священика вигнали через проукраїнську позицію

Незалежні експерти вищих навчальних закладів зробили експертні висновки щодо висловлювань отця Вєслава Пенського.

"Так, громадянин Польщі, настоятель парафії Христа Царя Всесвіту у Києві, отець Вєслав Пенські на телебаченні "Полонія" в США, розповідаючи про сучасних поляків в Україні, зазначає, що вони тут у небезпеці і їх сприймають як громадян третьої категорії", – йдеться у висновку одного з експертів.

В іншому своєму виступі о. Вєслав відзначає, що в деяких українських посібниках містяться заклики до знищення поляків за етнічною ознакою.

"Ці висловлювання є порушенням статті 161 Кримінального Кодексу України "Порушення рівноправності громадян залежно від їхньої расової, національної належності або релігійних переконань", де зазначається про відповідальність за умисні дії, спрямовані на розпалювання національної, расової чи релігійної ворожнечі та ненависті, на приниження національної честі та гідності", – каже спеціаліст.

Проаналізували експерти і вислови священика про Революцію гідності.

"Вєслав Пенський також досить зневажливо висловлювався про Революцію гідності, говорячи, що Майдан – проплачений з обох боків. Тобто, і ті, що були за Януковича, – проплачені, і народ на Майдані отримував погодинну оплату", - зазначають експерти.

Фахівці рекомендували відповідним державним органам обмежити перебування на території України о. Вєслава Пенського.

У Тернополі 19-річний поляк вкинув у камін герб України, який висів на стіні. За це затримали студента одного із вищих навчальних закладів міста.

Зараз ви читаєте новину «Священика вигнали з України». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі