середа, 02 лютого 2022 12:53

Бабак Тимко дав прогноз на весну і обрав "страву-антистрес"
4

Фото: "Суспільне Харків"

2 лютого у селі Гайдари на Харківщині бабак Тимко III спрогнозував прихід весни в Україну.

Вона почнеться за розкладом, але буде нестабільною і прохолодною, пише "Суспільне".

Передбачення гризуна "розшифрувала" співорганізаторка заходу Надія Токарська.

"Попри те, що Тимко не побачив свою тінь, весна буде досить нестабільною. Каже, що нас очікують температурні коливання", - сказала Токарська.

Тимку також запропонували обрати кращу "страву-антистрес" для українців. Нею стало сало з чорним хлібом, часником та зеленню. Борщ з пампушками та вареники з цибулею гризун проігнорував.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Лютий розпочнеться з похолодання: оновлений прогноз

Життя українців, як і бабаків, пов'язане зі степом, порівняв біолог Дмитро Шабанов.

"Бабак - це тварина, яка живе у степу, живиться травами, поруч зі своєю норою. І він такий кругленький і маленький, тому що має набрати жиру, щоб перезимувати. І він такий пухнастий, щоб не бруднився, коли переміщується.

Ми також живемо у степу. Наш народ, наша культура пов'язані зі степом. І слід степу в нас, не у будові та фізіології, а у поведінці. Ми зараз на Слобідській Україні. Це лісостеп, де завжди можна було займатися землеробством, осілим, лісовим, але сюди могли легко приходити представники культур кочових", - сказав Шабанов.

Традиція будити бабака для передбачення настання весни в Україні зародилася нещодавно. День бабака – це національне свято США, яке щороку відзначають 2 лютого. Цей день щороку святкують і в селі Гайдари. Крім віщування погоди, ініціатори заходу пропонують бабаку зробити прогнози на різні актуальні теми. Так, 2017 року Тимко II "передбачив" безвіз.

Зараз ви читаєте новину «Бабак Тимко дав прогноз на весну і обрав "страву-антистрес"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі