вівторок, 03 липня 2018 20:20

Супрун: ціни в аптеках можуть бути в рази нижчими

Супрун: ціни в аптеках можуть бути в рази нижчими
Супрун розповіла, як в Україні виробники завищують ціни на лікарські препарати. Фото: Мedbrowse

Українці могли б купувати ліки значно дешевше, якби існувала сильна законодавча база в питаннях захисту пацієнтів.

Зараз ціни в аптеках штучно завищують, про це у Facebook розповіла виконуюча обов'язків міністра охорони здоров'я Уляна Супрун.

"Захмарні ціни цих препаратів не можна пояснити дорогим виробництвом або його унікальністю. Вартість цих препаратів штучно утримується. Недосконале патентне законодавство [в Україні] дає можливість недобросовісним виробникам ліків заробляти на життях пацієнтів", – зауважила в.о. міністра.

Вона також розповіла, як патент на ліки отримують у Європі.

"Виробник розробляє інноваційне лікування і захищає його патентом на 20 років, щоб ніхто інший не зміг скопіювати і продавати цей продукт. Після офіційного завершення дії патенту на оригінальний препарат, інші виробники ліків вже отримують право продавати препарат-копію (генерик) – такий же лікарський засіб, який виготовляється на основі діючої речовини оригіналу. Генерик значно дешевше у виробництві за оригінальний препарат, а значить – він і в рази дешевше продається на ринку. Таким чином пацієнти в країнах Європи можуть отримувати лікування значно дешевше, ніж в Україні", - мовила Супрун.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Потонути можна менш ніж за 2 хвилини" - Супрун попередила відпочивальників

Міністр розповіла, що після закінчення терміну дії патенту виробник ліків в Україні може захистити свій препарат додатковим патентом – просто додавши туди будь-яку нову речовину або властивість.

"Такі зміни не додають ніяких корисних та інноваційних якостей препарату, але дають можливість несумлінним виробникам продовжити дію патенту на довгі роки, зберегти монополію на ринку і продовжити продавати вже не інноваційні ліки за високими цінами", – говорить в.о. міністра.

У підтвердження своїх слів Супрун розповіла про те, як після закінчення дії патенту на препарат для лікування онкології – Іматиніб – ціна на нього впала в 67 разів і держава змогла забезпечити 100% потреби.

Від 1 липня в Україні починає діяти черговий етап медреформи. Кожен українець мав укласти угоду зі своїм лікарем. Тепер існує новий перелік первинної медичної допомоги, яку можна отримати безоплатно.

Зараз ви читаєте новину «Супрун: ціни в аптеках можуть бути в рази нижчими». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі