понеділок, 12 лютого 2018 04:12

Супермаркети відмовилися від копійок

Автор: uarp.org
  У торговій мережі Дніпра відмовилися від копійок
У торговій мережі Дніпра відмовилися від копійок

На касах супермаркетів торгової мережі Дніпра перестали брати монети номіналом 1, 2 і 5 копійок. Округлення здійснюють на користь споживачів.

Механізм експерименту наступний: при розрахунку покупця на касі підсумкова сума в чеку округляється до суми, кратній 10 копійкам в меншу сторону. "Списана" сума вказується в чеку, як знижка, пише nashemisto.dp.

"Відмова від обороту монет дрібного номіналу - гарне рішення. Ми вже відчули позитивні результати. Обслуговування на касах відбувається набагато швидше, значно зменшилася кількість конфліктних ситуацій, пов'язаних з відсутністю розмінної монети", - повідомили в прес-службі торгової мережі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Багатий, але дешевий" - українка створила портрет Трампа з монет

16 листопада 2017 року Нацбанк оголосив про старт проекту "Про оптимізацію обороту монет дрібних номіналів". З кінця минулого року відповідний документ оприлюднили в ЗМІ для обговорення громадськістю. Головний пункт документа - в Україні перестають карбувати 4 монети з 8 існуючих (крім пам'ятних): номінали 1, 2, 5 і 25 копійок.

Також прописаний принцип округлення: цінники, які закінчуються на 1-4 копійки, повинні зменшуватися до 0 в кінці і бути кратні 10, а цінники з останніми 5-9 копійками підвищуються до нульового значення.

Округлення буде застосовуватися в залежності від форми платежу. Якщо людина платить готівкою - вартість округляється, а якщо карткою - стягується не округлена ціна.

Зараз ви читаєте новину «Супермаркети відмовилися від копійок». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі