четвер, 03 жовтня 2024 09:39

Суддівський хабар із ароматом кави

Суддівський хабар із ароматом кави

Коли судді діляться грошима, то застосовують паролі і завуальовані вислови. Цього разу слідчі розкрили деякі із них. Що знайшли у кишенях під мантіями - розповідає Gazeta.ua

Днями Вища рада правосуддя відсторонила чотирьох суддів Київської апеляції, у яких знайшли гроші в пакеті від кави.

Від здійснення правосуддя відсторонили суддів Київського апеляційного суду В'ячеслава Дзюбіна, Юрія Сливу, Ігоря Паленика і Віктора Глиняного до набрання законної сили вироком суду або закриття провадження.

Про це повідомили у Центрі протидії корупції.

Обвинувачення суддям висунуло НАБУ. У цій справі фігурує хабар розміром в $35 000.

Спеціалізована антикорупційна прокуратура скерувала до суду обвинувальний акт щодо суддів минулого тижня. А сама історія почалась наприкінці минулого року.

За даними слідства, суддів Дзюбіна, Сливу, Паленика та Глиняного підозрюють в отриманні цих грошей за зняття арешту із літаків.

Один із них використовувала компанія "Мотор Січ", почесним президентом якої був В'ячеслав Богуслаєв, підозрюваний у справі про сприянні країні-агресорці.

Скільки коштують послуги посередника

Щодо підозрюваного судді Дзюбіна, то він, як стверджував прокурор САП Борис Василенков, виконував роль посередника і за свої послуги залишив собі $10 000. Кошти знайшли у судді вдома. Захист стверджує, що гроші підкинули.

Іншу частину - $25 000 як, стверджують слідчі, мали розділити між собою троє інших суддів з колегії. Їх Дзюбін нібито поклав у коробку з-під віскі і передав судді Паленику. Пізніше під час обшуку квартири Паленика детективи знайшли $24 800.

Слідство вважає, що це саме ті кошти, котрі він залишив собі за зняття арешту з літака. А $16 600 він розміняв іншими купюрами і вони мали піти далі - для двох інших колег — Глиняного та Сливи.

За даними слідства, Паленик передав гроші судді Глиняному в рекламній брошурі інтернет-провайдера. "Дуже гарний інтернет провайдер, ти маєш скористатися і прочитати брошуру", - сказав Паленик під час передачі грошей.

А от судді Сливі Паленик нібито передав гроші в пакеті з-під кави зі словами: "Дуже гарна кава, розчинна, ти мені колись давав, от і я тобі тепер даю".

Отже ще в грудні 2023 року Вища рада правосуддя дала дозвіл на утримання під вартою суддів Київського апеляційного суду Ігоря Паленика, Юрія Сливи та Віктора Глиняного.

До речі, тоді ж суддя Вʼячеслав Дзюбін потрапив до лікарні.

Не пройшло і року як фігурантів справи офіційно відсторонили від виконання службових обов'язків.

Захист заперечує подання і продовжує переконувати, що кошти підкинули.

Зараз ви читаєте новину «Суддівський хабар із ароматом кави». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі