вівторок, 13 липня 2010 11:07

Суд дозволив "беркутівцям" і надалі виколупувати журналістам очі

Суд дозволив "беркутівцям" і надалі виколупувати журналістам очі

У понеділок, 12 липня Шевченківський суд скасував постанову про порушення кримінальної справи щодо перешкоджання професійній діяльності журналіста "Нового каналу" Сергія Кутракова, повідомляє "Телекритика".

Це рішення суд прийняв задовольнивши скаргу "Беркуту" подану у відповідь на порушення кримінальної справи.

"Я думаю, що цією постановою суд дав приклад усім правоохоронним структурам, як працювати з журналістами. А подавати апеляцію - це справа прокуратури, а не моя особиста", - зазначив Кутраков.

У постанові суду наголошується, що при порушенні кримінальної справи проти співробітників "Беркуту" Максима Корчева та Вадима Нечипайла не були дотримані вимоги статті 98 КПК України. Зокрема, на думку суду, у постанові слідчого відсутні дані, які б свідчили про наявність в діях обвинувачених ознак злочину щодо перешкоджання діяльності журналіста та заподіяння йому тілесних ушкоджень.

"Відсутні також дані, які б свідчили про те, що Корчев М.М. та Нечипайло В.В. перевищили владу або службові повноваження і їх діями заподіяно істотну шкоду охороннюваним законом правам та інтересам журналіста, оскільки вони/ за мовою оригіналу постанови, - "були болісними для потерплого та такими, що ображають його особисто гідність". За таких обставин суд приходить до висновку, що постанова про порушення кримінальної справи винесена з недодержанням вимог КПК України, може породити наслідки, які виходять за межі кримінально-процесуальних відносин, і завдати такої шкоди конституційним правам і свободам внаслідок несвоєчасного судового контролю, що поновити їх буде нездійсненним та підлягає скасуванню", - йдеться у постанові суду.

Апеляція на цю скаргу може бути подана упродовж семи днів після її винесення.

Нагадаємо, 8 квітня у приміщенні "Українського дому" кореспондент телеканалу, виконуючи редакційне завдання, проводив зйомку сюжету про відкриття фотовиставки "Волинська різанина: польські та єврейські жертви ОУН УПА". Коли розпочалася штовханина між організаторами виставки та ВО "Свобода", Кутраков фіксував ці події на камеру, "у зв"язку з чим охоронці, перешкоджаючи законній професійній діяльності журналіста, насильно виштовхали кореспондента телеканалу із коридору службового виходу, завдавши йому при цьому тілесних ушкоджень".

У квітні 2010 року Новий канал подав заяву до прокуратури щодо дій приватної охорони в Українському домі та бездіяльності працівників міліції під час нападу на кореспондента.

Зараз ви читаєте новину «Суд дозволив "беркутівцям" і надалі виколупувати журналістам очі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

27

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі