вівторок, 10 липня 2007 12:18

Страсті по списку семи нових чудес світу

Як вже повідомлялося, до списку семи нових чудес світу увійшла знаменита статуя Христа в бразильському місті Ріо-де-Жанейро.

Радіючи цій події, сотні людей зібралися біля підніжжя монумента. Статуя, встановлена майже 80 років тому, є однією з головних визначних пам"яток не тільки Ріо, але і всієї Бразилії.

Жителів міста вітав президент Бразилії Луіс Інасіу Лула да Сілва.

Альтернативний перелік семи чудес світу був визначений за допомогою голосування в Інтернеті. У ньому взяли участь близько ста мільйонів користувачів мережі. У список потрапили також індійський Тадж-Махал, стародавнє місто інків Мачу-Пікчу, римський Колізей, Велика китайська стіна, місто Петра в Йорданії.

Ця сімка залишила позаду 14 інших визначних пам"яток, серед яких були Ейфелева вежа, острів Пасхи, статуя Свободи, Акрополь, Московський Кремль і оперний театр Сіднею.

Кампанія по вибору нових чудес світу стартувала в 1999 році. Було висунуто майже 200 кандидатів на це звання. До початку 2006 року список скоротився до 21 визначної пам"ятки, за які було подано найбільше число голосів.

З січня в лідери гонки вишли Колізей, Велика китайська стіна, міста Мачу-Пікчу і Петра, а статуя Христа вирвалася вперед незадовго до кінця голосування.

Статуя Свободи і оперний театр Сіднея відразу ж опинилися в кінці списку.

Серед лідерів голосування було заявлено і декілька релігійних пам"ятників: константинопольський храм Святої Софії (нині мечеть Айя-Софія в Стамбулі), японський храм Киомуїцу, храм Василя Блаженного в Москві. Провідні позиції в списку зайняли також покинуте місто Ангкор в Камбоджі, палац Альгамбра в Іспанії, замок Нойшванштайн в Німеччині, Стоунхендж у Великобританії і стародавнє місто Тімбукту в Малі.

Тим часом акцію засудила ЮНЕСКО, яка офіційно визнає лише класичний список семи чудес світу.

Конкурс на сім нових чудес світу засудили також представники релігійних кіл. Голова Папських комісій з культурної спадщини і священної археології Ватикану архієпископ Мауро Пьяченца назвав механізм складання списку "нез"ясовним, дивовижним і підозрілим рішенням". Аналогічна критика містилася також в католицькому виданні Avvenire, що присвятило ініціативі засновників конкурсу статтю під заголовком "Сім чудес світу: християнам місць не знайшлося", повідомляє NEWSru.

Зараз ви читаєте новину «Страсті по списку семи нових чудес світу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі