четвер, 18 липня 2024 16:42

Штраф не 17 тисяч, а вже 37 500. У виконавчій службі сказали, що чекає на тих, хто не ходить до ТЦК

Штраф не 17 тисяч, а вже 37 500. У виконавчій службі сказали, що чекає на тих, хто не ходить до ТЦК
Якщо не заплатити штраф, сума зросте вдвічі плюс виконавчий збір та інші витрати. Фото: НБУ

У разі несплати штрафу за порушення військового обліку, сума зросте удвічі.

Тобто щонайменший штраф у 17 тис. грн після відкриття виконавчого провадження зросте вже до 37 500 грн. Про це сказала завідувачка сектору аналітики та статистики Управління забезпечення примусового виконання рішень у Кіровоградській області Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції Тетяна Омелькіна, повідомили "Суспільне".

В Україні й до нового мобілізаційного закону всі військовозобов'язані чоловіки від 18 до 60 років мали стати на військовий облік і оновити свої дані у територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки. Штраф за невиконання становив від 510 до 850 грн.

З 17 липня ця сума зросла до щонайменше 17 тис. грн. Такий штраф виписуватимуть тим, хто не оновив дані за відведені два місяці.

Як і всі штрафи до цього, гроші можна сплатити упродовж 15 днів.

"Якщо ж так сталося, що 15 днів минули, і несплачений штраф передали до виконавчої служби для примусового виконання, то сума відповідно зростає до 34 тисяч. Якщо додати 10 відсотків виконавчого збору й інші витрати, то це виходить 37,5 тисяч гривень", - сказала Тетяна Омелькіна.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Скільки українців оновили дані протягом 60 днів. Міноборони назвало фінальну цифру

Після відкриття виконавчого провадження державний виконавець направляє запити, щоб встановити наявність грошей, рухомого і нерухомого майна.

Після цього можуть арештувати спочатку рахунки, потім транспорт і нерухомість.

"Не проводять стягнення, якщо це єдине житло і земельна ділянка за умови, що сума стягнення за виконавчим документом не перевищує 160 тисяч гривень. Також є перелік майна, яке не може бути стягнене. Наприклад, це холодильник і телевізор, якщо вони одні на родину. Якщо боржник має частку у спільній власності, то, щоб визначити її, державний виконавець звертається до суду. Коли ж борг погашають, всі арешти знімаються", - розповіла посадовець.

На виконанні у відділах державної виконавчої служби Кіровоградської області упродовж 2024 року перебувало 926 постанов ТЦК. Це штрафи, які люди не сплатили добровільно, і їх слід було стягнути в примусовому порядку.

Загальна сума - чотири мільйони гривень, чверть з якої - 260 постанов на суму один мільйон гривень - виконавча служба вже стягнула й направила до бюджету.

Боржниками військовозобов'язані стають переважно з двох причин - за неявку за викликом до ТЦК і за втрату військово-облікових документів. Спочатку від таких осіб вимагають добровільну сплату штрафу упродовж 15 днів. Якщо цього не стається, ТЦК передає постанову до виконавчої служби для примусового стягнення грошей, і тоді сума штрафу зростає удвічі.

"Якщо порівняти з попередніми роками, то основна кількість документів від ТЦК почала надходити цього року", - розповіла Тетяна Омелькіна.

В Україні діють воєнний стан і загальна мобілізація військовозобов'язаних.

Минулого місяця Верховна Рада ухвалила законопроєкт про мобілізацію. Президент підписав закон.

До 16 липня усі військовозобов'язані, призовники і резервісти віком від 18 до 60 років мали оновити свої дані через застосунок Резерв+, у ЦНАПі чи в ТЦК.

Зараз ви читаєте новину «Штраф не 17 тисяч, а вже 37 500. У виконавчій службі сказали, що чекає на тих, хто не ходить до ТЦК». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі