четвер, 21 грудня 2023 14:43

Стипендії у ВНЗ підвищать, але виплачуватимуть лише деяким студентам

Стипендії у ВНЗ підвищать, але виплачуватимуть лише деяким студентам
Міносвіти перерахує стипендії у ВНЗ. Фото: pixabay.com

Міносвіти готується підвищити стипендії у вищих навчальних закладах, але виплачувати їх лише деяким студентам.

Стипендії підвищать до сум, на які студенти зможуть вижити, розповів заступник очільника відомства Михайло Винницький, передає "НВ".

"Ми змінимо цю систему. Тепер стипендії будуть залишатися у тих, кого держава замовляє і кому покриває 100% їхнього навчання. Хто погодиться на перше гарантоване місце роботи і потребує цієї стипендії. До того ж вона буде збільшена до якихось нормальних сум, на які можна вижити", - сказав він.

Заступник міністра переконаний, що сучасна стипендія у розмірі 1,7 тис. грн, а з 2024 року - 2 тис. грн є популізмом.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: ТрО шукає водіїв, пропонують зарплату до 130 000 грн: готові взяти студента

"Ці кошти радше є приємним бонусом, а не грошима на проживання. А бути бонусом - не функція стипендії. Плата за гуртожиток прив'язана саме до стипендії, тому українські гуртожитки виглядають жахливо", - додав Винницький.

У Кабміні розраховують на зростання заробітних плат в Україні у наступні три роки приблизно на третину, при одночасному зменшенні рівня безробіття та зниженні інфляції. Про це йдеться в основних прогнозних макропоказниках економічного і соціального розвитку України на 2024-2026 роки, затвердженими Кабміном на засіданні Кабміну 15 грудня.

Зараз ви читаєте новину «Стипендії у ВНЗ підвищать, але виплачуватимуть лише деяким студентам». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі