середа, 11 грудня 2019 20:23

"Ставлять вікна у школах та кладуть на депозит" - на що не варто витрачати гроші місцевих бюджетів

"Ставлять вікна у школах та кладуть на депозит" - на що не варто витрачати гроші місцевих бюджетів
Ігор Коліушко: Треба частину грошей вкладати у те, що даватиме прибуток: бізнесові ініціативи, залучення інвестицій. Фото: Тарас Подолян

Порівняно з 2014 роком на 165 мільярдів гривень збільшилися доходи місцевих бюджетів. Це стало можливим завдяки зміні податкового законодавства для ОТГ.

Про це інтерв'ю журналу "Країна" говорить експерт з конституційного та адміністративного права Ігор Коліушко.

"Громада отримує не 10 відсотків з податків на доходи фізичних осіб, а 60, заробляє на акцизах. Думаю, останнє - перехідна ситуація. Наприклад, акцизи на продаж палива не доцільно закріплювати за сільськими бюджетами. Це підштовхує їх будувати заправку в кожному селі, а їх не потрібно стільки", - зазначає експерт.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Бізнесмени перетворюють громади на свою "вотчину" - експерт про недопрацювання децентралізації

За його словами, органи місцевого самоврядування мають навчитися ефективно освоювати гроші.

"Із 2015-го маємо дві паралельні тенденції. Перша - швидко витрачали кошти на щось гарне, що можна показати людям і поставити собі в заслугу. Наприклад, асфальтування тротуарів у селах, парки, сквери, вікна у школах. Благоустрій - важливий. Але це тільки споживання.
Друга тенденція: сільські голови боялись витрачати гроші. Клали їх масово на депозити у банк. Безперечно краще, ніж красти. Але це - тупцяння на місці.
Треба частину вкладати у те, що даватиме прибуток: бізнесові ініціативи, залучення інвестицій. А частину таки витрачати на благоустрій. Люди бачитимуть позитив від змін, але при цьому буде розвиток, а не тільки проїдання", - додає Ігор Коліушко.

Повне інтерв'ю з Ігором Коліушком читайте у журналі "Країна" від 12 грудня.

Зараз ви читаєте новину «"Ставлять вікна у школах та кладуть на депозит" - на що не варто витрачати гроші місцевих бюджетів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі