середа, 30 липня 2008 09:00

США розмістять в Ізраїлі радар ПРО

США передадуть Ізраїлю радарну систему протиракетної оборони (ПРО), повідомила в середу телекомпанія Сі-Ен-Ен з посиланням на неназваного високопоставленого офіційного представника Пентагону.

Заява про майбутнє постачання радара послідувала після переговорів держсекретаря США Кондолізи Райс і міністра оборони США Роберта Гейтса з міністром оборони Ізраїлю Ехудом Бараком, що знаходиться з візитом в американській столиці.

Високопроставлене джерело повідомило також телекомпанії, що американський радар ПРО діапазону X-band після розгортання в Ізраїлі використовуватиметься обома країнами.

Постачання американського радара ПРО до Ізраїлю включатиме укладення угоди між двома країнами, яка дозволить США передавати Ізраїлю американську інформацію "раннього попередження" про ракетні пуски, а також надати технічну і фінансову допомогу Ізраїлю для створення протиракетної оборони від ракет ближнього радіусу дії.

В середині липня голова підкомітету по розвідці палати представників конгресу США демократка Джейн Харман і співголова республіканської фракції в палаті конгресмен-республіканець Марк Кірк направили президентові США Джорджу Бушу лист з проханням "найшвидше" розмістити радар раннього попередження протиракетної оборони An/tpy-2 на території Ізраїлю.

Це був уже другий лист членів конгресу США з проханням до Буша розвернути радар американської ПРО в Ізраїлі для захисту від іранських балістичних ракет. Перший такий лист поступив до президента 5 травня і підписи під ним поставили тоді більше 70 конгресменів.

"Через більш ніж два місяці після нашого першого листа ми рішуче закликаємо Вас передислокувати радар An/tpy-2 до Ізраїлю щонайшвидше", - підкреслювалося в новому листі американських законодавців.

При цьому конгресмени нагадали Бушу, що Іран здійснив ракетні випробування, включаючи випробування "вдосконаленої ракети "Шахаб-3", здатної досягти Ізраїлю", і що, за наявними даними, ця нова іранська ракета "має дальність до 1 тисячі 250 миль і несе звичайну боєголовку вагою в одну тонну".

У листі також підкреслювалося, що в бюджетному законопроекті про оборонні витрати на 2009 рік, схваленому недавно палатою представників, конгрес США доручив Пентагону щонайшвидше почати переговори з урядом Ізраїлю про розміщення радара ПРО на ізраїльській території для захисту від ракет Ірану і Сірії.

Зараз ви читаєте новину «США розмістять в Ізраїлі радар ПРО». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі