вівторок, 13 квітня 2010 15:00

США і Китай домовилися разом боротися проти Ірану

США і Китай домовилися разом боротися проти Ірану

Президент США Барак Обама і голова КНР Ху Цзіньтао констатували помітне зближення позицій щодо Ірану, повідомив на прес-брифінгу в понеділок директор з питань Азії Ради національної безпеки США Джефф Бейдер.

США і низка інших країн Заходу підозрюють Іран у розробці ядерної зброї під прикриттям програми мирного атома і наполягають на запровадженні нових санкцій проти Тегерана. РБ ООН у попередні роки вже ухвалила кілька резолюцій і наклала на Іран санкції, вимагаючи відмовитися від збагачення урану. Тегеран усі звинувачення відкидає, заявляючи, що його ядерна програма носить мирний характер.

Обама і Ху Цзіньтао домовилися дати розпорядження делегаціям, які працюють у складі "шістки", щоб ті працювали над резолюцією щодо санкцій. "Резолюція чітко дасть зрозуміти Ірану ціну продовження ядерної програми, що йде врозріз з його міжнародними зобов"язаннями", - відзначив представник Ради.

Глави двох країн домовилися також про спільну роботу над розв"язанням загальних проблем - у першу чергу проблеми поширення та економічною кризою. "Президент Обама також висловив занепокоєння щодо проблем з доступом на китайський ринок і наголосив на необхідності вирішити ці проблеми як на фактор, який відновлює баланс", - зазначив Бейдер.

На даний момент у Вашингтоні проходить саміт з ядерної безпеки. Зустріч Обами і Ху Цзіньтао, що пройшла в закритому для преси режимі, приковувала до себе увагу світових ЗМІ у зв"язку з напруженням останнім часом відносин двох країн.

Відносини з Китаєм у Сполучених Штатів останнім часом розвиваються дуже суперечливо. Це пов"язано і з ситуацією навколо компанії Google, і з наміром США поставляти зброю на Тайвань, і з недавньою зустріччю Обами і Далай-лами. Масла у вогонь підлила і нещодавня заява Обами про те, що недостатня прозорість ядерної програми Китаю змушує задуматися над стратегічними планами цієї країни.

РИА Новости

Зараз ви читаєте новину «США і Китай домовилися разом боротися проти Ірану». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі