середа, 20 жовтня 2010 16:23

Справа "чорних трансплантологів" зупинила пересадки органів в Україні

Справа "чорних трансплантологів" зупинила пересадки органів в Україні
Міра покарання, яку обрали для трансплантолога і двох анестезіологів з Національного інституту ім. Шалімова, виглядає жахливо. Слідство могло б вестися без відправлення їх у слідчий ізолятор.

Таку думку на прес-конференції висловив заступник президента Асоціації трансплантологів Віктор Денисов, передає кореспондент Gazeta.ua.

"Якби був нормальний підхід держави, лікарі могли б і надалі надавати допомогу, а слідство паралельно з'ясовувало б ступінь їх вини, якщо така є. Суспільство, у якому арештовують лікарів і створюють умови, щоб арешти ці сталися, - це нездорове суспільство", - сказав Денисов.

Він звернувся до ЗМІ з проханням не друкувати матеріали з заголовками на зразок "Хірурги-мафіозі потрошать людей".

Провідний кардіолог-трансплантолог Борис Тодуров зазначив, що лікарів такої кваліфікації в Україні не більше 6-ти.

"Державної програми підготовки таких спеціалістів не існує. Це ентузіасти, які їздили за кордон і витратили десятки років на свою підготовку. Особисто я готувався у Німеччині декілька років для того, що зробити пересадку серця. За 10 років ми зробили лише 4 такі операції. Тисячі пацієнтів очікують трансплантації нирок, деякі їдуть за кордон - витрачають власні та бюджетні гроші", - наголосив кардіолог.

У свою чергу голова Львівського інституту трансплантології Ігор Кобза зазначив, що рівень трансплантації в Україні найгірший в Європі.

"Одна з перших експериментальних трансплантацій була проведена у Києві. Це був 1905 рік, трансплантацій у нас проводиться дуже мало. Зараз у Польщі виконується у 15 раз більше таких операцій, ніж у нас. Минулого року у Львові зробили 15 трансплантацій. Цього року, як тільки з'явилася публікація про якусь "чорну трансплантацію", все знову зупинилося", - наголосив Кобза.

Нагадаємо, минулого тижня за підозрою в незаконній пересадці людських органів було затримано трьох київських медиків.

Лікарі входили до складу транснаціональної організованої злочинної групи, учасники якої впродовж тривалого часу займалися торгівлею людьми з України в одну з пострадянських південних країн, повідомляв департамент МВС.

Як стало відомо, мова йде про лікарів з Національного інституту хірургії та трансплантології ім.Шалімова (Київ).

Як повідомлялося, 5 серпня 2010 року начальник департаменту по боротьбі з кіберзлочинністю та торгівлею людьми МВС України Юрій Кучер повідомив, що українські правоохоронці припинили діяльність транснаціонального угрупування "чорних трансплантологів", в роботі якої брали участь українські хірурги з Національного інституту хірургії та трансплантології ім.Шалімова.

Юрист Ніаціонального інституту транспланталогії ім. Шалімова Оксана Гуць в коментарі Gazeta.ua заявила, що в України немає затвердженого законом порядку проведення трансплантацій від родичів.

Зараз ви читаєте новину «Справа "чорних трансплантологів" зупинила пересадки органів в Україні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі