пʼятниця, 10 квітня 2015 10:22

Сьогодні у православних Велика П'ятниця - найскорботніший день у році

Сьогодні у православних Велика П'ятниця - найскорботніший день у році
Фото: poetryclub.com.ua

У Велику П'ятницю Православна Церква згадує Хресні страждання та смерть Іісуса Христа.

У цей день в Єрусалимі багатотисячні паломники з усього світу, за давньою традицією, звершують хресну ходу на згадку про Хресну дорогу, якою йшов Христос на розп'яття.

Про це повідомили у Центрі інформації Української Православної Церкви.

Глава адміністративного апарату Київської Митрополії ієромонаха Віктор (Коцаба) пояснив, що особливістю цього дня є те, що у Велику П'ятницю за церковним уставом не звершується Божественна літургія, адже вважається, що у цей день її звершив Сам Господь на Хресті.

"Винесення Плащаниці - ікони Христа, що лежить у гробі, відбувається, зазвичай, вдень. Приблизно о другій чи о третій годині дня, Плащаницю виносять з вівтаря і встановлюють у центрі храму на підвищенні, прикрашеному квітами, який символізує Гріб Господній", - розповів отець Віктор.

Також представник Церкви нагадав про те, що День хресної смерті Христа є днем суворого посту.

"За церковним уставом цього дня вживати їжу можуть тільки хворі та діти і тільки після заходу сонця. Однак у зв'язку з тим, що служба вечірньої здійснюється вдень у п'ятницю, в багатьох храмах дозволяється вживати їжу після служби винесення Плащаниці", - уточнив ієромонах.

 

Зараз ви читаєте новину «Сьогодні у православних Велика П'ятниця - найскорботніший день у році». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі