понеділок, 17 квітня 2006 12:27

Сьогодні розпочався Страстний тиждень

Сьогодні для православних християн розпочався Страстний тиждень. Він є останнім тижнем Великого посту перед Пасхою.

У ранньохристиянських общинах протягом цих семи днів віруючі повинні були їсти тільки суху їжу, уникати розваг, припиняти роботу та справи в судах, звільняти в"язнів.

Всі богослужіння Стастного тижня послідовно "відтворюють" останні дні життя та страждань Ісуса Христа. Кожен день Стастного тижня називається "великим."

У богослужінні Великого Понеділка згадується старозавітний патріарх Йосип Прекрасний, який був проданий братами до Єгипту. Він виступає праобразом Ісуса Христа, який страждає.

У Великий Вівторок згадується викриття Ісусом фарисеїв та книжників, а також притчі, які Він розповідав у Єрусалимському Храмі.

У Велику Середу - грішниця, яка, омила сльозами та помазала дорогоцінним миром ноги Христа.

У богослужінні Великого Четверга згадуються Таємна вечеря, обмивання Христом ніг Своїм учням на знак покірності та любові до них, молитва Христа в Гефсиманському саду та зрада Іуди.

День Великої П"ятниці присвячений спогаду засудження на смерть, страждань на Хресті та смерті Ісуса Христа.

У Велику Суботу згадують поховання Ісуса, перебування Його тіла в труні та зішестя в пекло для сповіщення перемоги над смертю. Богослужіння цього дня починаються дуже рано, триває до кінця дня та переходить в урочисту пасхальну заутреню.

Протягом всього дня в храмах святять Паски, крашанки, м"ясні страви тощо.

У ніч з суботи на неділі відбудеться кульмінація всього церковного року - Пасхальне богослужіння, пише newsru.com.

Зараз ви читаєте новину «Сьогодні розпочався Страстний тиждень». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі