субота, 12 липня 2008 10:38

Сьогодні православні святкують День апостолів Петра і Павла

Сьогодні православні святкують День апостолів Петра і Павла
12 липня православні християни відзначають одне з п"яти великих свят - День святих славних і всехвальних першоверховних апостолів Петра і Павла.

Апостоли Петро і Павло більш за інших проповідували християнство серед іудеїв і язичників, тому Церква називає їх "первоверховними апостолами".

По євангельському переказу, Сам Ісус Хрістос покликав рибака Симона (Петра) з братом Андрієм в учні. Симон став найбільш ревним послідовником Ісуса, і за свою міцну віру в те, що Ісус є Христос, Син Божий, отримав від Нього ім"я "Петро", що означає "камінь". Як оповідає Євангеліє від Матвія, Спаситель обіцяв заснувати на цьому камені Свою Церкву.

Петро першим почав проповідувати в Єрусалимі  Воскресіння Христа і багато постраждав за віру.

Павло ж раніше носив ім"я Савл і був жорстоким гонителем християн. Він навіть брав участь в страті першого християнського мученика архидиякона Стефана, проте був чудесним чином навернутий у віру Самим Богом. У книзі Діянь Апостолів мовиться, що на шляху до дамаску Савл раптом почув голос, що волав до нього з неба: "Савле, Савле,  за що Мене женеш?" "Хто Ти є, Господи?" - в жаху запитав Савл. І почув у відповідь: "Я є Ісус, Його ж ти женеш". Після цього Савл покорився Господу, хрестився, отримавши ім"я Павло, і став ревним проповідником християнства.

Зробивши декілька подорожей по Середземномор"ю, він заснував церкви в Малій Азії, Греції і Римі. У 67 році в Римі, під час жорстоких гонінь на християн з боку імператора Нерона апостол Петро був розіпнутий вниз головою на хресті, а апостол Павло обезголовлений.

У свято Петра і Павла у православних християн завершується Петрів піст, установлений Церквою на згадку про служіння і страждання святих апостолів.

Зараз ви читаєте новину «Сьогодні православні святкують День апостолів Петра і Павла». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі