пʼятниця, 23 жовтня 2015 10:21

Сьогодні 13-та річниця теракту "Норд-Ост"
11

Сьогодні в Росії вшанують жертв теракту, що стався в Театральному центрі на Дубровці під час показу мюзиклу "Норд-Ост".

Його жертвами стали 130 заручників. Більшість із них загинули під час штурму центру силовиками.

23 жовтня 2002 група озброєних бойовиків на чолі з Мовсаром Бараєвим увірвалася в будівлю Будинку культури ВАТ "Московський підшипник", розташованому за адресою: Москва, вулиця Мельникова, 7. Знешкодивши охоронців, бойовики увірвалися до концертної зали, де в цей час закінчувалася перша сцена мюзиклу "Норд-Ост" та взяли в заручники артистів і близько 800 глядачів. У перші хвилини деяким акторам і працівникам театру вдалося закритися в приміщеннях або втекти.

Автор: відкриті джерела
 

Через приблизно годину до будівлі центру на Дубровці стяглися посилені наряди міліції, співробітники ОМОНу і СОБР, а також керівництво столичного ГУВС. Загарбники (називаючи себе "смертниками з 29-ї дивізії") оголосили, що не мають претензій до іноземних громадян, які опинилися в заручниках (близько 75 людей з 14 країн, зокрема Австралії, Німеччини, Нідерландів, України, Грузії, Азербайджану, Великобританії і США), і обіцяють їх звільнити. Артистів мюзиклу розмістили на балконі. У центрі залу і на балконі розмістили два металеві балони - ресивери від "КамАЗу". Усередині кожного - 152-міліметровий артилерійський уламково-фугасний снаряд, обкладений пластитом. Тим часом у будівлю проходить підполковник, пропонуючи себе в обмін на дітей-заручників. Терористи його розстрілюють.

Автор: відкриті джерела
 

Протягом наступної години з будівлі вдається втекти кільком заручникам. Силовики стягують військову техніку.

До ночі силовики повністю блокують будівлю й намагаються вийти на зв'язок із терористами. Бойовики вирішують відпустити 15 дітей, а також кількох жінок та іноземців. 24 жовтня терористи висувають вимогу припинити військові дії у Чечні.

Пізніше з бойовиками намагається поговорити депутат Держдуми від Чечні Асламбек Аслаханов, проте безуспішно. Терористи відпускають іще двох дітей, але до будівлі проривається 26-літня Ольга Романова, яка починає сперечатися з Мовсаром Бараєвим. Її швидко допитують, відводять у коридор і вбивають трьома пострілами з автомата.

Автор: відкриті джерела
 

До ранку бойовики відпустили 39 людей. О 10:00 ранку вони вимагають приїзду представників Червоного Хреста та організації "Лікарі без кордонів" для ведення переговорів, з умовою, щоб серед представників цих організацій не було росіян. Трохи пізніше висувають додаткові вимоги про обов'язкову участь у переговорах журналістки Анни Політковської, політиків Ірини Хакамади і Григорія Явлінського. До обіду до будівлі Театрального центру проходять депутат Держдуми Йосип Кобзон, британський журналіст Марк Франкетті та два громадянина Швейцарії - представники організації Червоний Хрест. Через півгодини Йосип Кобзон виводить із будівлі Любов Корнілову і трьох дітей: двох її дочок і одну дитину, яку вона назвала теж своєю, разом із ними виходить Марк Франкетті. Потім виходять і двоє співробітників Червоного Хреста, які за руки виводять із будівлі літнього чоловіка - громадянина Великобританії.

Пізніше Йосип Кобзон і віце-спікер Держдуми Ірина Хакамада входять до будівлі Будинку культури. Під час переговорів із ними терористи заявляють про готовність відпустити 50 заручників, якщо до них прибуде глава адміністрації Чечні Ахмат Кадиров.

Автор: відкриті джерела
 

Увечері під час походу в туалет дві дівчини - Олена Зінов'єва і Світлана Кононова -  пролазять через вікно на вулицю й тікають. Терористи безуспішно стріляють їм услід з автоматів та двічі з підствольного гранатомета, легко поранивши при цьому бійця групи "Альфа" майора Костянтина Журавльова, що прикривав дівчат. Терористи перестають випускати заручників із зали, вимагаючи справляти природні потреби в оркестрову яму. У цей час катарський телеканал "Аль-Джазіра" показує звернення бойовика Мовсара Бараєва, записане за кілька днів до захоплення ДК. На відеозаписі Мовсар Бараєв, який сидить у квартирі перед ноутбуком, заявляє, що його група належить до "диверсійно-розвідувальної бригади праведних шахідів" і вимагає виведення російських військ із Чечні. Також на відеозаписі присутні п'ять жінок, одягнених в чорні накидки "абайя" і чадру.

Наступні кілька годин лікарі, активісти та журналісти пробують передати заручникам гуманітарну допомогу й поспілкуватися з ними. Телеканалу "НТВ" вдається поговорити з терористами і 6 заручницями. Терористи погоджуються відпустити ще кілька людей, серед яких діти.

Автор: відкриті джерела
 

25 жовтня близько 15:00 президент РФ Володимир Путін проводить нараду з МВС і ФСБ. Директор ФСБ Микола Патрушев заявляє, що влада готова зберегти терористам життя, якщо вони звільнять всіх заручників. До вечора терористи відмовляються вести переговори, хоча встановити з ними контакт пробують Сергій Говорухін (син режисера Станіслава Говорухіна), заступник головного редактора "Літературної газети" Дмитро Беловецький, депутат Держдуми Асламбек Аслаханов, глава Торгово-промислової палати Росії Євген Примаков, колишній президент Інгушетії Руслан Аушев, два співробітники Червоного Хреста, журналістка Анна Політковська і співачка Алла Пугачова.

До ночі бойовики звільняють іще кількох людей. Крізь оточення до будівлі ДК проривається Геннадій Влах, у якого була помилкова підозра, що в заручниках перебуває його син Роман. Терористи затримують його і через деякий час розстрілюють.

Автор: відкриті джерела
 

Уночі один із заручників впадає в істерику і з пляшкою кидається на терористку, що перебуває поряд із вибуховим пристроєм. Бойовики відкривають по ньому вогонь з автоматів, але промахуються і потрапляють у двох інших заручників - Тамару Старкову (у живіт) і в Павла Захарова (в голову). Терористи дозволяють віднести поранених заручників на перший поверх і викликають до будівлі співробітників "швидкої допомоги" (машина "швидкої допомоги" прибуває через 40 хвилин), які забирають поранених до лікарні. Пізніше Павло Захаров помер у лікарні.

Автор: відкриті джерела
 

До 5-ї години ранку 26 жовтня силовики підготували штурм будівлі. Спочатку вони погасили прожектори, що освітлюють вхід до будівлі, а потім пустили по вентиляції присипляючий газ. Спеціальні підрозділи "Альфа" і "Вимпел" ЦСН ФСБ приступають до перегрупування сил навколо Театрального центру. Надходить непідтверджена інформація про початок операції зі штурму будівлі. Заручники повідомляють про газ. Спецпідрозділи заходять до будівлі та ліквідовуюють бойовиків. О 6:45 рятувальники починають евакуацію нерухомих людей, спочатку складаючи їх на сходинки, а потім одне на одного. О 7:25 помічник президента РФ Сергій Ястржембський офіційно заявляє про завершення операції зі звільнення заручників.

Автор: відкриті джерела
 

О 8:00 заступник міністра внутрішніх справ Володимир Васильєв стверджує, що штурм було розпочато, оскільки група заручників намагалася втекти. Також він повідомляє про результати штурму: 36 терористів знищено, понад 750 заручників звільнені, загинули 67 людей.

Автор: відкриті джерела
 

У цілому, за офіційними даними, загинули 130 заручників (за припущенням громадської організації "Норд-Ост", 174 людини). Зі 130 осіб загинуло 10 дітей. Більшість людей загинули "через ускладнення хронічних хвороб". Дотепер невідомо, що входило до складу присипляючого газу, який використовували силовики.

Автор: відкриті джерела
 
 
Автор: відкриті джерела
 

Із команди "Норд-Осту" загинули 17 людей, зокрема двоє юних акторів трупи, що грали головних героїв у дитинстві - Арсеній Куриленко і Кристина Курбатова, 9 осіб з оркестру, 4 людини зі служби залу, 1 людина з технічної служби, 1 продавець сувенірної продукції. Також загинув Олександр Карпов - письменник, бард, перекладач, художник, автор перекладів з англійської художньої літератури та мюзиклу "Чикаго".

Зараз ви читаєте новину «Сьогодні 13-та річниця теракту "Норд-Ост"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі