пʼятниця, 10 липня 2020 18:32

Собор Святої Софії в Стамбулі знову стане мечеттю

Собор Святої Софії в Стамбулі знову стане мечеттю
Софійському собору у Стамбулі надали статус мечеті. Фото: Reuters

Собор Святої Софії в Стамбулі (Туреччина) стане мечеттю. Державна рада скасувала постанову Ради Міністрів від 1934 року про перетворення собору в музей.

Вперше Державну Раду (головний адміністративний суд Туреччини) просили повернути пам'ятці статус мечеті у 2005 році. Проте прохання відхилили. Про це повідомляє Anadolu.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Визначили найдавнішу дерев'яну статую Європи

"Собор Святої Софії знову може стати мечеттю і бути безкоштовним для туристів", - зазначив президент Туреччини Реджеп Тайїп Ердоган.

Собор Святої Софії заснував християнський імператор Юстиніан та відкрив 27 грудня 537 року. Собор понад тисячу років був найбільшим храмом у християнському світі. Після захоплення Константинополя османами та падіння Візантійської імперії в 1453 році собор переробили в мечеть, але з 1934 року будівля по декрету засновника сучасної турецької держави Кемаля Ататюрка стала музеєм і була включена до списку Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО.

Зараз ви читаєте новину «Собор Святої Софії в Стамбулі знову стане мечеттю». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі