понеділок, 13 травня 2019 14:37

Шкідливіші ніж вихлопні гази: яку небезпеку приховують скульптури із шин

Шкідливіші ніж вихлопні гази: яку небезпеку приховують скульптури із шин
Скульптури з автомобільних покришок шкідливіші за вихлопні гази. Фото: Strport.ru

Учені Міжнародного агентства з вивчення ракових захворювань встановили, що старі покришки шкідливіші за вихлопні гази.

Гумові скульптури в процесі розпаду забруднюють воду, повітря та ґрунт та можуть викликати рак. В їхньому складі понад 120 шкідливих хімічних речовин, багато з яких є сильними канцерогенами. Особливо небезпечні в спекотні дні, коли на покришки потрапляють прямі сонячні промені, повідомляє tsn.ua.

Проте майже у всіх українських подвір'ях і досі можна зустріти подібні інсталяції, які навіть отримали власну назву - ЖЕК-арт. Зазначається, що основні ознаки ЖЕК-арту - це вибілений бордюр, вибілені дерева, клумби з шин та лебеді.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Корейський скульптор створює дивовижних монстрів з автомобільних шин

На шкідливість покришок від автомобілів давно звернули увагу не лише екологи, а й скульптори. Так південнокорейський митець Чжи Йон Хо зі старих шин створює казкових та дуже реалістичних тварин. А серія скульптур "Мутанти" за задумом автора демонструє те, що з людиною може зробити природа, якщо продовжити її знищувати.

17-19 травня у Львові на Дитячому фестивалі на третьому поверсі Палаці мистецтв, що на вул. Коперніка, 17 триває виставка ПЕТ-арту "Шанування пластикових пляшок". Автор – сучасна чеська художниця Вероніка Ріхтерова. Організатор – Генеральне консульство Чеської Республіки у Львові.

Зараз ви читаєте новину «Шкідливіші ніж вихлопні гази: яку небезпеку приховують скульптури із шин». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі