вівторок, 19 грудня 2017 09:16

Сказали, скільки коштує "тарілка здорового харчування" від МОЗ

Сказали, скільки коштує "тарілка здорового харчування" від МОЗ
Дієтологи виділили 7 компонентів здорового харчування. Фото: dobryjlikar.com

Українці повинні щодня їсти овочі, фрукти, горіхи, нежирне м'ясо, пити молоко і багато свіжої води, а також їсти частіше і помалу, щоб бути здоровими. Такі рекомендації МОЗ та громадських організацій, які спільно розробили "тарілку здорового харчування" для народу.

Як повідомляє "Сегодня", з'ясували, скільки може коштувати така тарілка в день.

Дієтологи виділили 7 компонентів здорового харчування.

Насамперед це овочі, фрукти і сезонні ягоди. У раціоні має бути щодня 1-2 яйця, 100 г риби і нежирного м'яса. Обов'язково кожен день треба їсти злаки і горіхи, рослинне масло, однак не більше 2 столових ложок, випивати півлітра молока, кефіру або йогурту. Варто обмежити сіль і цукор - як в чистому вигляді, так і в продуктах. Щодня треба вживати рідину - не менше 4% ваги людини, половина повинна бути у вигляді чистої води.

Як вдалося підрахувати, найдешевша "корисна тарілка", до якої увійдуть 7 здорових страв, обійдеться в 59 грн в день, або до 1800 грн /міс. На цю суму можна купити по 100 г білокачанної капусти, моркви, буряка, 100 г річкового коропа, 100 г курячих крилець, два яйця, дві столові ложки соняшникової олії, по півлітра молока і кефіру жирністю 2,5% у м'якій упаковці. Також грошей вистачить на 1 яблуко, 1 банан, по жмені гарбузового насіння і чищених волоських горіхів. Вода з бювету - безкоштовно.

Якщо ж звичайну капусту замінити на брокколі, буряк і морква - на баклажани, коропа - на лосося, курячі крильця - на філе, кефір - на йогурт, волоські горіхи - на мигдальні, соняшникову олію - на оливкову, то така тарілка виявиться набагато дорожчою - 171 грн у день, або 5100 грн/місяць.

Якщо враховувати, що середня зарплата по країні - 7377 грн, то на здорове харчування піде від 24% до 70% заробленого.

Зазначається, що до переліку не увійшли хліб, каші, свинина, яловичина, свиняче сало, які МОЗ вважає нездоровими продуктами.

Олександр Охріменко, економіст, каже, що рекомендації МОЗ складно виконати для населення з невисокими доходами і вже відомі для тих, хто добре заробляє:

"У нас більше чверті сімей мають доходи 2-3 тис. грн на людину, тому вони не можуть собі дозволити навіть мінімум здорових продуктів, рекомендованих фахівцями. Основне меню цих людей - каші, крупи, картопля, сало. Ну і так, капуста, буряк, морква - через їхню дешевизну. Про горіхи не йдеться навіть, якщо вони, звичайно, не виросли на своїй дачі. А люди з високими доходами і так надають перевагу здоровому харчуванню, розуміючи, що, серйозно захворівши, вони можуть втратити роботу".

Борис Скачко, дієтолог і фітотерапевт, назвав рекомендації МОЗ занадто загальними:

"Вони написані для середньої людини і малозастосовні для дітей, особливо з приводу бобів. Школярам краще замість бобових їсти рибу, вона сприяє розвитку мислення, та й дорослим риба теж корисніше. Вона засвоюється на 90%, а квасоля або горох - тільки на 50%. Причому краще морська "дика" риба: хек, мойва, оселедець, а не вирощена в ставках. Це стосується і лососевих. 2 яйця в день - це для молодих. Після 50 років досить 1 яйця раз у 2 дня. Багато на день і 70 г рослинного масла, воно призведе до ожиріння, особливо у дітей і у тих, хто працює в офісі, а не працює фізично. У раціоні обов'язково має бути 20-30 г сала на день, каші, супи".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В Україні змінились норми харчування

"Тарілка здорового харчування" є у багатьох країнах світу. Це поради з урахуванням особливостей харчових звичок країни. Одну з перших розробили в Англії. А коли на початку 2000-х років свою "тарілку" запропонували у Фінляндії, за кілька років у цій країні смертність від серцево-судинних хвороб вдалося зменшити у кілька разів. Тепер в Україні нарешті з'явилася своя офіційна "тарілка здорового харчування".

Зараз ви читаєте новину «Сказали, скільки коштує "тарілка здорового харчування" від МОЗ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі