пʼятниця, 25 травня 2007 12:42

Скандал навколо секретних рахунків Ширака знову набирає обертів

Поліція провела обшук в будинку генерала французької розвідки Філіпа Рондо і виявила документи, помічені буквами PR (President de Republique), які мають відношення до корупційного скандалу за участю колишнього президента Франції Жака Ширака.

Нагадаємо, на початку літа 2006 року газета Le Canard Enchaine з посиланням на Рондо повідомила про наявність у Ширака секретного рахунку в японському банку Sowa, куди як хабар було переведено 48 мільйонів доларів. Ці гроші нібито прямували на фінансування якихось "культурних фондів", але насправді йшли на рахунки президента Франції. На які цілі, не уточнювалося.

За словами самого Рондо, інформацію про існування рахунку в токійському банку спецслужби отримали в 1996 році, коли узяли в розробку якогось японського бізнесмена і друга Ширака, який збирався зробити великі інвестиції в економіку Франції.

Пізніше Рондо відмовився підтвердити ці відомості. Але слідчі знайшли якісь документи, з яких виходило, що Ширак в 2001 році цікавився, чи вивчали спецслужби інформацію про японські рахунки.

У березні минулого року сам Рондо дав інтерв"ю газеті Le Monde, в якому заявив, що в 2004 році колишній прем"єр-міністр Франції Домінік де Вільпен передав йому для перевірки список рахунків в офшорних банках, на які переводилися гроші для підкупу високопоставлених урядовців. У цих списках нібито було і прізвище нинішнього французького лідера Ніколя Саркозі. Пізніше і він, і де Вільпен з Шираком категорично відкинули цю інформацію.

З"ясувалося, що ще в кінці березня минулого року поліція провела допит Рондо у цій справі, що отримала назву "Справа Clearstream". Проте протокол слідчих дій потрапив в редакцію газети Le Canard Enchaine, після чого в редакції був проведений обшук. Обшук в квартирі генерала спецслужб був пов"язаний із заходами щодо "іншої справи", але якої, не уточнюється.

Корупційний скандал у Франції може знову набрати обертів і призвести до нового розслідування, але вже із залученням Жака Ширака, недоторканність від судового переслідування якого формально закінчується 17 червня, повідомляє Lenta.ru.


Зараз ви читаєте новину «Скандал навколо секретних рахунків Ширака знову набирає обертів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі