субота, 15 жовтня 2022 11:01

Синоптики спрогнозували, якою цьогоріч буде зима в Україні

Синоптики спрогнозували, якою цьогоріч буде зима в Україні
Експертка не прогнозує сувору зиму. Фото: pixabay.com

Цьогоріч малоймовірні тривалі за часом і надто сильні зимові морози.

Найхолоднішим місяцем майбутньої зими стане січень, повідомила завідувачка відділу прикладної метеорології та кліматології Українського гідрометеорологічного інституту Державної служби надзвичайних ситуацій Віра Балабух. На північному сході та сході країни у перший місяць зими буде до -2…3°С.

"Лякатися не варто, оскільки середня температура у січні може бути на 2 градуси Цельсія вищою за кліматичну норму і коливатись від 1–2 градусів вище нуля на півдні України", – розповіла вона.

У грудні середня за місяць температура може коливатися від -1...2°С до +3°С.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: ВООЗ б'є на сполох: зима загрожує Україні новою кризою в галузі охорони здоров'я

"Водночас на значній території країни, за винятком, північних, східних областей та Карпатського регіону середня за місяць температура повітря може бути від 0 до плюс 3 градусів. Це свідчить про те що протягом місяця на цій території переважатимуть плюсові температури", – ідеться у повідомленні.

У лютому теж не буде надто холодно: середня за місяць температура повітря коливатиметься від +2°С на півдні та до -2°С на північному сході. Середня "мінусова" температура становитиме до -2°С. Сильніші морози в останній місяць зими характерні лише для північних, центральних, східних областей країни та високогір'я Карпат.

"Можна очікувати, що аномально висока температура повітря у грудні та лютому сприятиме зменшенню тривалості та суворості холодного періоду, а отже, і опалювального сезону", – додала синоптикиня.

На вихідні в Україні збережеться вплив антициклону на погодні умови. Опадів у більшості областей не очікується, лише в неділю на крайньому заході та північному заході місцями пройде невеликий дощ. Вітер переважно південно-західного напрямку, 5–10 м/с. Температура повітря підвищиться, становитиме вдень +16…21°С.

Зараз ви читаєте новину «Синоптики спрогнозували, якою цьогоріч буде зима в Україні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі