пʼятниця, 08 серпня 2008 14:28

Селяни знищили пам"ятку ІІ тис. до н.е.

Селяни Єлизаветівки розорали стародавній курган, розташований на їхній земельній ділянці. Про цінність пам"ятки знали. Проігнорувавши законодавство, вони засіяли соняшниками споруду, насипану у другому тисячолітті до нашої ери. Тепер керівникам фермерського господарства загрожує від семи до десяти років позбавлення волі.

Цей розораний курган – історична пам"ятка. Науковці датують його другим тисячоліттям до нашої ери. 2004-го в Єлизаветівці було створено фермерське господарство, землі якого поруч із курганом. Власників попередили про його археологічну цінність. Однак цього року фермери висадили там соняшник.

Максим Костюченко, помічник прокурора Петриківського району: "В 2004 році дана особа була викликана до сільської ради, де він власним підписом підтвердив, що його повідомили, що на його території розташований об"єкт історико-культурної спадщини – курган. Він зобов"язався дотримуватись закону про охорону культурної спадщини".

У прокуратурі дії фермерів називають тяжким злочином. І вимагатимуть засудити їх на сім років ув"язнення. Землевласники не усвідомлюють серйозності ситуації. Кажуть: курган зорали не для наживи, а заради раціонального використання площі. Тим паче чули: наступного року пам"яткою пожертвують, аби розширити проїжджу частину.

В обласному центрі з охорони історико-культурних цінностей інформацію про розширення дороги спростовують. Кажуть, фермерам немає виправдання.

Лідія Голубчик, директор Дніпропетровського обласного центру з охорони історико-культурних цінностей: "Те, що курган почали розорювати, це злочин. Кургани презентують найдавніший період в історії і відносяться до дописемного часу, таять таку інформацію, яку ми ніде вже не знайдемо".

На Дніпропетровщині із семи тисяч зареєстрованих курганів більша частина посеред сільськогосподарських полів. Що дуже ускладнює нагляд за пам"ятками, скаржаться історики, повідомляє ICTV

Зараз ви читаєте новину «Селяни знищили пам"ятку ІІ тис. до н.е. ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі