понеділок, 08 липня 2013 11:12

"Ще трохи і вибухне!" - жорстке згвалтування у Врадіївці збурило на протести країну
16

Жорстке звалтування правоохоронцями мешканки селища Врадіївка, що на Миколаївщині, підняло хвилю протестів по всій країні. Ця подія стала символом свавілля міліції. В результаті - у багатьох містах країни пройшли мітинги. Люди не лише висловлювали солідарність із мешканцями Врадіївки, які штурумували рафйвідділок міліції, а й виступали за свої права, які також було порушено правоохоронцями. Та подія у Врадіївці - не єдиний привід мітингів, які відбулися минулого тижня, з 1 по 7 липня, в Україні. Загалом в країні за цей тиждень відбулося більше двох десятків протестів.

1 липня, Дніпропетровськ

"Руки геть від Аграрного!". Під такими гаслами студенти та викладачі Аграрного Університету намагалися захистити свій виш від злиття з економічним університетом. Викладачі та студенти прийшли до будівлі Дніпропетровської обласної держадміністрації, виступаючи проти розпорядження Міносвіти щодо об'єднання Дніпропетровського державного аграрного університету із Дніпропетровською державною фінансовою академією та Академією митної служби. Акція протесту зібрала понад 2 тисячі учасників.

3 липня викладачі і студенти університету знову пікетували обласну державну адміністрацію. У Міністерстві освіти і науки не виключають, що розпорядження уряду про реорганізацію трьох дніпропетровських вишів може бути скасоване. Попри мітинги, приймальна комісія Аграрного працює. Студенти доздають сесію.

 

1 липня, Львів

Активісти львівського руху "Дайте пройти!" менш ніж за 10 днів зібрали необхідну суму, 16 500 гривень, для того, щоб за допомогою металевих стовпчиків захистити тротуари п'яти вулиць міста від машин. Насамперед, роботи проводитимуть на перехресті вулиць Підвальної і Руської. До ініціативи приєдналися понад 90 людей.

 

1 липня, Київ

До Комітетів ВР приїхали київські байкери, які вимагали підвищити акциз на пиво, аби таким чином допомогти дітям. Байкери стали під стінами Комітетів. Тримали таблички: "Депутати — не зволікайте, хворі діти не можуть чекати", "По одній гривні із пляшки пива". Скандували "Гроші з пива — дітям на лікарню". Байкер, власник пабу "Route 66" Павло Гачинський заявив, що готовий купувати і продавати пиво у своїх пабах дорожче, заради порятунку онкохворих дітей.

 

1 липня, Київщина

Зо три десятка людей зібралися під будинком народного депутата В'ячеслава Кутового, що у Софіївській Борщагівці під Києвом. Вони вимагали від нардепа скласти мандат, через те, що той вийшов із фракції "Батьківщина". Зібралися переважно мешканці найближчих сіл — Вишневе та Боярка. Всі вони, на парламентських виборах, голосували за Кутового на 95 окрузі. Активісти пройшлись вулицею, тримаючи великий плакат із написом: "В'ячеслав Кутовий. Депутатина тушкована - склади мандат як обіцяв". Попереду колони йшов хлопчик 10 років у костюмі судді із терезами, на одних написано: "Зрада, підлість, жадоба", а на інших — "Совість честь, вірність". Після цього активісти поставили під воротами будинку Кутового невеличкий саморобний паркан із написом "Тут живе тушка" та замастили його дьогтем, написавши "зрадник" та "позор".

 

1 липня, Миколаївська область

Понад 300 людей в Врадіївці Миколаївської області оточили будівлю районного суду з вимогою покарати міліціонера і таксиста, яких підозрюються в зґвалтуванні і нанесенні тяжких тілесних ушкоджень молодій жінці. Акція відбувалася до ночі. Тоді люди намагалися силою потрапити в будівлю райвідділу міліції, застосували сльозогінний газ. У відповідь правоохоронці теж скористалися газовими балончиками, очевидці чули постріли. Протестувальники знесли ворота райвідділу, розбили в будівлі вікна та службові автомобілі, що стояли поруч.

26 червня троє чоловіків затягнули в автомобіль 29-річну жінку, вивезли її в лісосмугу і зґвалтували. По дорозі і на місці зґвалтування дівчину жорстоко били. Жінці вже зроблено дві хірургічні операції, стан її важкий. Жертва насильства повідомила, що її побили і зґвалтували два офіцери міліції - лейтенант Дмитро Поліщук та старший лейтенант Євген Дрижак. У побитті також брав участь місцевий таксист по фамідіі Рябіненко.

 

2 липня, Київ

На вулиці Банковій відбувалось пікетування адміністрації президента проти насилля та корупції в міліції. Там зібралося близько 25 осіб. Вони виявляли свою солідарність із протестувальниками в селищі Врадіївка, які напередодні штурмували управління міліції. За словами учасників акції, єдиного організатора в них не було, зібралися спонтанно - організували подію в соціальній мережі Фейсбук вночі з 1-го на 2-ге липня.

Люди вишикувалися з плакатами "Скільки вам треба жертв, щоб ви припинили насилля?", Суспільство без насильства", "Вимагаємо зробити посади прокурорів виборними", "Вимагаємо покарати винних". На акції присутні правозахисники. Один з них, 27-річний Михайло Лебедь, каже, що неподалік відбувалася ще одна акція — проти автоматичної судової заборони акцій на вулицях Банковій та Лютеранській. Потім вони об'єднались.

 

2 липня, Миколаївська область

У Врадіївці Миколаївської області продовжився стихійний мітинг. Кілька сотень людей зібралися перед будівлею райвідділу міліції. Жителі кричали "Ганьба!", "Бандитів до відповіді!" тощо. Перед мітингувальниками виступили начальник Головного штабу МВС України Володимир Березан та голова Миколаївської облдержадміністрації Микола Круглов. Всі виступаючі запевнили учасників акції, що ніхто не піде від відповідальності за злочин, всі винні будуть покарані. Учасники мітингу зустрічали виступаючих "від влади" свистом і криками.

 

3 липня, Київ

В останній пленарний тиждень учасники руху "Чесно" нагадали народним депутатам про конституційну вимогу голосувати особисто у Верховній Раді. Активісти руху поширили серед виборців Києва та відправили 10 "найгіршим кнопкодавам" VII скликання поштові листівки з нагадуванням, що "Верховна Рада – не консерваторія" і підчас голосування можна тиснути лише на 1 клавішу. Такі символічні "запрошення до персонального голосування" від власних виборців, парламентських журналістів та громадських активістів отримають народні депутати. Від початку роботи ВР VII "Чесно" зафіксував щонайменше 83 народних депутати, які порушили вимогу щодо особистого голосування.

 

3 липня, Вінниця

В рамках кампанії на захист зовнішнього незалежного оцінювання активісти Громадянського руху "Відсіч" поширювали у Вінниці листівки на захист ЗНО від "освітніх" ініціатив народних депутатів від Партії регіонів і Компартії – Григорія та Ігоря Калетніків, зокрема й серед абітурієнтів Вінницького національного аграрного університету. Президентом цього вишу є співавтор законопроектів, які передбачають нівеляцію ЗНО та повернення корупційної системи вступних іспитів – Григорій Калетнік. Правоохоронці намагалися перешкодити акції, відібравши у активістів листівки.

 

3 липня, Львів

Близько 60 львів'ян пікетували обласне управління МВС. Тримали плакати: "Покарайте винних", "Припиніть свавілля міліції", "Ганьба!", "Біжи, Захарченко!". Молоді люди принесли із собою зображення зґвалтованої 29-річної Ірини Крашкової із села Врадіївка на Миколаївщині, Міністра внутрішніх справ, підозрюваних у зґвалтуванні міліціонерів. Люди узяли з собою бутерброди, випічку, присіли на бордюрах біля пам'ятника Юрію Змієборцю коло управління.

 

4 липня, Київ

Під стінами Міністерства внутрішніх справ провели флеш-моб, який символізував свавілля правоохоронців в Україні. Учасники руху Гая Фокса вимагали відставки вищого керівництва МВС. Активісти, одягнені в міліцейську форму, принесли під стіни відомства три гумові жінки і імітували з ними зґвалтування.

 

4 липня, Київ

Депутати від ВО "Свобода" та близько сотні активістів прийшли під будівлю Міністерства внутрішніх справ у Києві з вимогою припинити зловживання в рядах міліції. Учасники мітингу скандували: "Бандити і міліція - одна коаліція", "Міліція вбиває - влада покриває" та "Свобода прийде - порядок наведе". Деякі з учасників принесли з собою фотографії жертв катувань міліціонерів, плакати з написами: "Стоп НКВД", "Обережно - Червоний терор". На акції були присутні народні депутати від "Свободи" Ірина Фаріон та Андрій Іллєнко.

 

4 липня, Івано-Франківськ

Півсотні молодих людей провели під обласною міліцією в Івано-Франківську акцію під назвою "Ще трохи і вибухне!". Таким чином вони висловили свою солідарність з жителями Врадіївки. Мітингувальники були в масках, щоб "уникнути переслідування за участь в акції з боку правоохоронців". Головна вимога акції – припинити свавілля міліціонерів. Вони також вимагали відставки міністра внутрішніх справ Віталія Захарченка. Скандували: "Міліція – з народом, "менти" – з уродом"!. Керівництву МВС передано заяву з вимогою покарати винних у злочинах у селищі Врадіївка та справедливого розлідування злочину. Пікетувальники кинули кілька петард. Одна з них влучила в працівника ДАІ, який перекривав дорогу, поки тривала акція. З опіками ноги його доправили до лікарні.

 

4 липня, Одеса

Мітинг проти міліцейського свавілля та на підтримку постраждалої від рук гвалтівників Ірини Крашковой пройшов на Театральній площі Одеси. До Оперного прийшли близько півсотні людей. Організаторами мітингу виступила організація "Боротьба", проте які-небудь політичні гасла чи атрибутика були відсутні. "Подібний міліцейський терор повинен об'єднати всіх громадян країни, в незалежності від їх політичних уявлень", - заявив представник організації Євген Орлов. Учасники акції зібрали підписи під зверненням до президента з вимогою зробити посади суддів і прокурорів виборними, а начальників райвідділів призначати тільки після громадських слухань.

5 липня, Черкаси

Черкаська організація ВО "Свобода" спільно із місцевою громадою, осередками молодіжних організацій "Сокіл" та "Студентська Свобода" й опозиційними силами, провела пікетування обласного управління міліції з вимогою припинити міліцейські та владні репресії. Учасники пікету вимагали від міліції, прокуратури, суду та влади припинити тотальний наступ на права українців. Закликали суспільство рішучіше ставати до боротьби за власну безпеку..

Причиною акції стали одразу кілька випадків порушення прав громадян з боку влади й міліції. Присутні згадали силове знищення так званого "мовного майдану" у Черкасах, коли 6 липня 2012 року міліція напала та жорстоко побила учасників безстрокової акції протесту; відсутність розслідування та покарання вбивства жінки на пішохідному переході, до якого причетний "регіонал"-посадовець ОДА Вадим Береза та багато інших подій. Крім того, черкаська громада заявила про свою солідарність із громадою Врадіївки і закликала голову МВС Захарченка піти у відставку.

5 липня, Харків

У Харкові пройшли два мітинги: акція солідарності з жителями селища Врадіївка та акція протесту проти резонансних подій з Іриною Крашковою. Перша акція з близько 30 учасниками пройшла під будівлею обласного управління міліції, організована партією УДАР. Учасники тримали плакати з написами "Захарченка - у відставку!", "Перевертнів у погонах у в'язницю!", "Ні кумівству в органах МВС!", "Люстрація - крок до реформи МВС".

На другу акцію прийшли користувачі соціальних мереж. Вони зібралися на площі Свободи біля будівлі ОДА. Вона налічувала 70 учасників, які скандували: "Годі нас ґвалтувати!", "Вся Україна - це Врадіївка!", "Ні беззаконню перевертнів у погонах!", "Вимагаємо поміняти гаранта по гарантії!".

5 липня, Запоріжжя

Біля стін обласної державної адміністрації пройшов пікет на підтримку мешканців Врадіївки, обурених зґвалтуванням і побиттям їх односельчанки Ірини Крашкової. Біля Запорізької облдержадміністрації зібралися близько трьох десятків людей, які тримали в руках лозунги "Ні свавіллю", відро з написом "Для сміття", а також міліцейський кашкет з рогами, насаджений на кіл. За словами присутніх, мітинг був організований користувачами соціальних мереж, які вирішили заявити свою підтримку жителям Врадіївки, які повстали проти міліцейського свавілля.

6 липня, Черкаси

Три десятки громадських активістів принесли до управління внутрішніх справ області листівки з текстом Кодексу честі працівника органів внутрішніх справ України. Залишили їх при вході у будівлю, приклавши камінцями. Ніхто з міліціонерів не вийшов до активістів. Після цього люди пройшлися до пам'ятника Тарасу Шевченку на Театральній площі. За годину розійшлися.

6 липня, Донецьк

Більше 50 мешканців Донеччини, які постраждали від порушення своїх прав з боку міліції, прийшли на акцію на підтримку жителів Врадіївки. Пікетували обласне управління міліції, вимагаючи відставки міністра Захарченка. Мітингувальники називали його "міністром ґвалтівників і вбивць". Вимагали заодно відставки Віктора Дубовика, екс-начальника Донецької обласної міліції, а нині — заступника міністра МВС. Учасники пікету кричали: "Банду геть!". Пікетники написали плакати: "Вся Україна - ВРАДІЇВКА", "Ні — звірствам у міліції", "Вимагаємо люстрації", "Офіцер! Живи, служи, пам'ятай Врадіївку".

 

6 липня, АРК

У Джанкої близько 30 людей провели мітинг на підтримку жертв міліцейського свавілля в Україні і на знак солідарності з жителями Врадіївки. Акція протесту пройшла біля стін Джанкойського МВ МВС України в АРК. Учасники мітингу вимагали припинити в Україні міліцейське свавілля, а багато хто з них не змогли домогтися справедливості від правоохоронних органів. Мітинг тривав одну годину, джанкойські правоохоронці від коментарів відмовилися, в діалог з мітингувальниками не вступали.

 

7 липня,

У центр Києва на Майдан Незалежності вирушила хода протестувальників з Врадіївки. Хода розпочалася у селищі Врадіївка 7 липня о 10 годині ранку з короткого мітингу напроти будівлі відділу внутрішніх справ. Маршрут ходи: Первомайськ (8 липня); Голованівськ (10 липня); Умань (11 липня); Монастирище (12 липня); Жашків (13 липня); Біла Церква(15 липня); Фастів (16 липня); Васильків (17липня); Київ-Майдан (з 18 липня-безстроково).

 

Зараз ви читаєте новину «"Ще трохи і вибухне!" - жорстке згвалтування у Врадіївці збурило на протести країну». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

57

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі