четвер, 25 березня 2010 20:03

Саркозі і Меркель домовились як врятувати Грецію

Саркозі і Меркель домовились як врятувати Грецію

Сьогодні, 25 березня, в день відкриття саміту ЄС лідери Франції і Німеччини узгодили план надання фінансової допомоги Греції, якій цього року необхідно виплатити по кредитах більше 50 млрд. євро.

Ніколя Саркозі і Ангела Меркель вирішили, що Афіни отримають допомогу і від Євросоюзу, і від МВФ.

Раніше такий сценарій озвучив головний економіст Goldman Sachs з європейських країн Ерік Нільсен. Він заявив, що чекає від ЄС офіційного оголошення про те, що "одному з членів єврозони необхідна фінансова допомога, і тоді МВФ попросять узяти на себе лідируючу роль і щодо питань фінансування, і щодо умов надання підтримки". Можливо, інші країни єврозони нададуть Греції додаткове фінансування разом з МВФ, додав експерт, слова якого процитувало агентство Bloomberg.

Зазначимо, що сьогодні прем"єр-міністр Греції Йоргос Папандреу заявив, що кризова ситуація в Греції є "викликом для всієї зони євро", і закликав забезпечити "зміцнення єврозони, зміцнення євро і стабілізацію валюти".

Питання надання Євросоюзом фінансової допомоги Греції лідери ЄС сьогодні обговорять у двох різних форматах - чергового засідання повноважної колегії глав держав і урядів 27 країн ЄС і позапланової наради керівників 16 держав, що входять у зону євро, яка, як очікується, відбудеться після саміту ЄС у розширеному складі. Очікується, що сумарно Греції виділять понад 20 млрд. євро.

Раніше жодна країна Європейського валютного союзу не зверталася до МВФ за кредитами. Аналітики усередині ЄС відзначають, що звернення країни-члена союзу по допомогу в МВФ в обхід європейських механізмів може завдати удару стабільності єврозони і її репутації.

РИА Новости

Зараз ви читаєте новину «Саркозі і Меркель домовились як врятувати Грецію». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі