понеділок, 09 листопада 2020 16:19

Санкції проти Росії не прив'язані до Мінська. Україна може вийти з цих перемовин - експерт

Санкції проти Росії не прив'язані до Мінська. Україна може вийти з цих перемовин - експерт
Костянтин Батозський: Україна має повне право виходити з Мінського процесу, якщо ми не досягаємо там своїх цілей. Фото: reuters

Ми не маємо лякатися зупинення або навіть скасування Мінського процесу.

Про це в коментарі для Gazeta.ua сказав політолог Костянтин Батозський.

"Світова практика доводить, що перемовини про мир можуть тривати роками та десятиліттями. Так, наприклад, було у випадку з югославськими війнами, не згадуючи вже арабо-ізраїльські перемовини, турецько-грецькі навколо Північного Кіпру. Тому Україна має повне право виходити з Мінського процесу, якщо ми не досягаємо там своїх цілей. Теза про те, що цей вихід призведе до скасування санкційного режиму проти Росії, не є правдивою, тому що санкції пов'язані перш за все з окупацією Росією Криму та численними порушеннями прав людини на окупованих територіях", - наголошує експерт.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Кравчук не зможе проштовхнути свої ініціативи - Віталій Кулик

Новий процес перемовин варто ініціювати, коли ми чітко усвідомлюємо свої національні інтереси та червоні лінії, говорить він.

"Для руху вперед необхідно, насамперед, консолідувати націю, здобути політичний та суспільний консенсус навколо нашої стратегії перемоги. Перемовини потрібно продовжувати, але приходити до цих переговорів треба з власною позицією.

Ця позиція має ґрунтуватися на правді. А правда полягає в тому, що Росія є агресором та окупантом, тобто повноцінною стороною конфлікту. Також ми не можемо, як держава, брати на себе зобов'язання, що протирічать суспільній думці. Тож ніяка вільна економічна зона на Донбасі не може бути створена. Це той фундамент, на якому треба будувати нашу позицію та залучати на її підтримку якомога більше коло союзників. Звісно, це має бути нова американська адміністрація. Але також – країни, які усвідомлюють ризики російського імперіалізму – Велика Британія, Швеція, Польща", - додає політолог.

Глава української делегації в ТКГ щодо Донбасу Леонід Кравчук в інтерв'ю російському інформаційному агентству ТАСС заявив, що особисто має намір наполягати на пошуку нового міжнародного майданчика для переговорів, якщо думка Києва в рамках мінського процесу буде ігноруватися.

Зараз ви читаєте новину «Санкції проти Росії не прив'язані до Мінська. Україна може вийти з цих перемовин - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі