понеділок, 17 липня 2006 09:59

Саакашвілі: Росію до СОТ не пустять, поки Москва не перестане руйнувати грузинську економіку

 

Президент Грузії Михайло Саакашвілі підтвердив відкликання згоди на вступ Росії до Світової організації торгівлі. За словами Саакашвілі, Грузія не проти вступу Росії до СОТ, але не за рахунок спроби розвалу грузинської економіки. Грузинський президент, заявляючи про "самолюбність" і "гідність" своєї країни, вимагає відмінити "дискримінаційний митний режим". Тбілісі готовий відновити переговори, завершені між сторонами 28 травня 2004 року.

Глава МЗС цієї країни Гела Бежуашвілі заявив в п"ятницю, що Грузія відкликає свій підпис під протоколом про завершення двосторонніх переговорів з Росією в рамках вступу РФ до СОТ, поки Москва не відмінить "дискримінаційний митний режим" відносно грузинського експорту.

У неділю президент Грузії прокоментував це несподіване рішення.

- Ми дійсно хочемо, щоб Росія максимально швидко вступила до СОТ, але ми також не збираємося закривати очі на те, що цілеспрямовано з використанням всіх заборонених методів здійснюється спроба завдати збитків нашій економіці, - сказав Саакашвілі.

Президент Грузії чітко позначив офіційну позицію своєї країни з цього питання: "для Росії дуже важливо вступити до СОТ. Принципова позиція Грузії з цього питання всім відома. Ми маленька країна, але у нас є самолюбність і гідність, щоб захистити наші законні інтереси і угоди, укладені раніше".

Саакашвілі висловив бажання вирішити всі питання, пов"язані з СОТ, відновивши переговори найближчим часом.

- Ми хочемо вирішити всі ці питання з Росією на партнерській основі. Але поки Росія не виконає покладені на неї зобов"язання навколо СОТ в рамках підписаної в Тбілісі угоди, Грузія не зможе змінити свою позицію, - сказав президент.

При цьому президент Саакашвілі відзначив, що поки не будуть вирішені спірні питання між двома країнами, "Грузія не зможе змінити свою позицію". Також грузинський лідер додав: "Ми подолаємо всі штучно створені нам Росією проблеми, але ми бажаємо розібратися в них в партнерській обстановці".

Міністр закордонних справ Грузії Бежуашвілі сказав, що листи, які сповіщають Росію про відгук згоди грузинської сторони, вже направлені до Росії та СОТ, проте в Мінекономрозвитку говорять, що документів поки не отримали.

Поки заяви Грузії прокоментував лише помічник президента Сергій Приходько. Відкликання Грузією свого підпису під протоколом про вступ РФ до СОТ є демонстрацією приказки "Хочу даю слово, хочу - беру його назад", заявив чиновник. На думку Приходько, подібні вчинки демонструють непослідовність дій.

У той же час 16 липня в Стрєльні представник США на торгових переговорах Сюзан Шваб заявила, що двосторонні переговори про умови вступу Росії до СОТ можуть бути завершені до зустрічі президентів Джорджа Буша і Володимира Путіна в листопаді 2006 року, пише NEWSru.com.

Зараз ви читаєте новину «Саакашвілі: Росію до СОТ не пустять, поки Москва не перестане руйнувати грузинську економіку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі