пʼятниця, 21 грудня 2007 14:07

Саакашвілі народився в один день із Сталіним

Саакашвілі народився в один день із Сталіним
Екс-президентові Грузії Михайлу Саакашвілі 21 грудня виповнилося 40 років. Свій день народження кандидат в президенти відзначить в Кахетії, де ознайомить населення Східної Грузії з своєю передвиборною програмою.

На своє 39-річчя Михайло Саакашвілі з членами сім"ї знаходився з офіційним візитом в Туреччині, чим порушив певну традицію.

Зокрема, колишній президент відзначав свій день народження з людьми похилого віку в одному з тбіліських будинків для старезних, а потім в колі сім"ї.

Також сьогодні народився Йосип Сталін. У числа "21" в Грузії особлива, революційна магія. Саакашвілі теж революціонер і святкує сьогодні 40-й день народження. В порівнянні з минулим грузинським лідером Саакашвілі зовсім молодий і народився в один день з людиною, яка любила експортувати революції.

Біографія

У 1984 році закінчив із золотою медаллю середню школу N 51 м. Тбілісі. У 1992 році відмінно закінчив факультет міжнародного права Київського інституту міжнародних відносин. Як стипендіат конгресу США, був направлений на навчання в Колумбійський університет (Нью-Йорк), де в 1994 році отримав ступінь магістра права.

У 1995 році захистив докторську дисертацію в Університеті ім. Джорджа Вашингтона (Вашингтон, округ Колумбія). Вчився в Страсбурзькому інституті прав людини, а також в Академії європейського права у флоренції і в Гаагській академії міжнародного права. Працював в Норвезькому інституті прав людини в Осло, в нью-йоркській юридичній фірмі Patterson, Belknap, Webb & Tyler, яка займалася правовим забезпеченням нафтогазових проектів в СНД.

У 1995 році повернувся до Грузії на запрошення свого друга Зураба Жванії. Був вибраний депутатом парламенту від його партії "Союз громадян Грузії", що підтримувала у той час президента Едуарда Шеварднадзе. У 1996 році зайняв пост голови парламентського комітету з конституційних і юридичних питань.

У серпні 1998 року очолив парламентську фракцію "Союзу громадян Грузії". З січня 2000 року - представник Грузії в Парламентській асамблеї Ради Європи (ПАРЕ). У жовтні 2000 року був призначений міністром юстиції Грузії. З 2002 року - голова законодавчих зборів Тбілісі.

23 листопада 2003 року, в результаті акцій протесту, організованих партією "Національний рух" Михайла Саакашвілі, спільно із Зурабом Жванія і спікером парламенту Ніно Бурджанадзе, Едуард Шеварднадзе був вимушений піти у відставку.

На виборах президента Грузії 4 січня 2004 року за Михайла Саакашвілі проголосували 96,27 % виборців.

25 листопада 2007 пішов у відставку у зв"язку з початком кампанії по підготовці до дострокових президентських виборів, оголошених під тиском опозиції.

За матеріалами Новости-Грузия, Wikipedia.

Зараз ви читаєте новину «Саакашвілі народився в один день із Сталіним». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі