вівторок, 10 травня 2016 10:54

З картою поляка простіше отримати польське громадянство

З картою поляка простіше отримати польське громадянство
typicalpoland.com

В останні два роки спостерігається посилення інтересу українців польського походження до оформлення карти поляка. Які можливості надає цей документ його власнику та як його отримати в коментарі Gazeta.ua розповіла Олена Пацеєвська, директорка Польського клубу.

"Карта поляка дає можливість безкоштовно навчатись у польських ВНЗ, отримувати знижки на транспорт та медичну страховку, звертатись за фінансовою допомогою від польської держави, безкоштовно отримувати польську візу. У майбутньому її власник може претендувати на громадянство Польщі", - сказала Олена Пацеєвська.

Карта поляка видається тільки людям з польським корінням. З-поміж документів, які підтверджують це, можуть бути копії свідоцтва про народження, свідоцтва про смерть, атестати про навчання в польських школах, докази військової служби в польських формуваннях тощо.

"Родичі з польським корінням повинні бути кровні. Якщо це дідусь чи бабуся, то для отримання карти поляка потрібно доводити тільки приналежність когось одного до цієї національності. Якщо прабабусі чи прадідусі - то мають бути обоє поляки", - додала директорка Польського клубу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Власники карт поляка зможуть отримати польське громадянство за рік

Усі зібрані документи про польське коріння потрібно подати в консульство. Крім цих паперів, потрібно принести заповнену анкету, заяву, копію українського та закордонного паспорту. Потім треба підготуватись до співбесіди з консулом. На інтерв'ю консул ставитиме питання про історію, традицій та культуру Польщі.

"Співбесіда триває 15-40 хвилин. Розмова проходить виключно польською мовою. Консул запитує про польську історію, традиції. На всі питання потрібно давати правильну відповідь - інакше тест вважається проваленим. Єдиного сценарію співбесіди з консулом немає. Інколи він може ставити специфічні спонтанні питання. Наприклад: яку останню книгу ви читали польською мовою, хто її автор, які враження лишились після її прочитання. Тому, якщо ви вже говорите про книгу, потрібно гарно знати її сюжет. Можуть запитати про фільм чи якогось польського культурного діяча. І в цих відповідях не може бути брехні чи недомовок: ви або знаєте відповідь і розповідаєте про жанр стрічки, або не знаєте - і йдете на повторну співбесіду", - наголосила Олена Пацеєвська.

Підготовку до співбесіди варто починати з вивчення мови. Потрібно вміти на елементарному рівні говорити й розуміти. Потім можна пройти спеціальні курси підготовки для отримання карти поляка. В Україні такі курси є при консульстві. Також окремо можна проходити підготовку в приватних школах польської мови.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Польський уряд прирівняє зарплати поляків і заробітчан

"Об'єм матеріалу дуже великий - історія, культура, сьогодення Польщі. Самостійно складно все охопити. Крім того, викладачі на курсах можуть розповісти про всілякі хитрі питання, які можуть трапитись під час розмови. Адже, коли вас запитають: "Хто ви за національністю?", потрібно відповідати: "Поляк". Тобто не громадянин української держави, а поляк за національністю. Подібних дрібничок багато", - додала Олена Пацеєвська.

Процедура отримання карти поляка безкоштовна. Документ видається на 10 років. Після цього терміну карту можна поновити на наступне десятиліття. Проводиться ця процедура в польському консульстві.

Зараз ви читаєте новину «З картою поляка простіше отримати польське громадянство». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі