середа, 21 травня 2008 18:58

Рудницька відмовила бельгійській принцесі

Цього року виставка унікальних робіт від Анжеліки Рудницької "Український Всесвіт" двічі виставлялася в Угорщині та Франції. І ось настав час Бельгії. Приймаюча сторона (виставковий центр "Сен-Жері", який розташований в самому центрі Брюсселя в оригінальному будинку 1881 року спорудження) запропонувала для виставки іншу назву: "Анжеліка Рудницька: Україна. Етно-модерн".

На їх думку, Анжеліка – яскравий приклад сучасного європейського етно-модерна, інтерес до якого в Європі дуже великий, а самого етно-модерна там дуже мало. Виставка проходить за підтримки Українського посольства в Королівстві Бельгії, Фонду відродження культурного середовища і Міжнародних авіаліній України.

Ця виставка, яка відкрилася кілька днів тому, вже має серйозний резонанс.

"Бельгійська принцеса Елізабет, – розповідає Анжеліка Рудницька, – зацікавилася моїми роботами і хотіла хоч би на один день (передбачалося, що це буде 15 травня) виставити мої роботи у себе в палаці в рамках особливого брюссельського фестивалю. Але, на жаль, у мене жорсткий контракт з дирекцією "Сен-Жері", і я мусила відмовити принцесі. Сподіваюся, вона на мене не образиться і запросить мою виставку до себе в палац абияк іншим разом".

Посол України в Королівстві Бельгія Ярослав Коваль на відкритті персональної виставки "Анжеліка Рудницька: Україна. Етно-модерн" наголосив важливість активізації українсько-бельгійських культурних контактів і акцентував увагу на необхідності не тільки політичної та економічної, а й культурної інтеграції України в Євросоюз.

"У цьому розумінні експозиція Анжеліки Рудницької, яка сполучає в собі національну ідентичність і сучасні арт-тенденції, неймовірно важлива", - сказав Я.Коваль.

А ось точка зору арт-директора виставкового центру "Сен-Жері" Жана Лау:

"У мене хтось з відвідувачів запитав, яка з робіт Анжеліки мені більше подобається. На це запитання відповісти неможливо, оскільки Анжеліка – концептуаліста, і її експозиція є єдиним цілим. Кожна робота художниці – це її власне життя.

Експозиція неповторна. Кожна роботи розкриває нові грані Анжеліки, її світосприймання, емоції і прагнення творчості. Саме це дає їй життєві сили і натхнення знаходити унікальні форми і кольори. Кожна робота наповнена внутрішнім багатством і глибиною сенсу. Відчувається, що роботи створені Анжелікою в стані, коли душа торкається до вищих сфер. Ці емоції присутні в кожній роботі.

Ось подивіться на найбільш жіночий цикл, як мені здається, "Місячне приношення", де з Місяця проростають дерева. У ньому тонко і символічно показано народження нового життя. Це не просто образ, адже жінка пов`язана з Місяцем не тільки містично, а й фізично. Ви ж розумієте про що я? Місяць – дає життя, яке знаходиться у всесвіті. Дерево – це джерело життя, а на ньому – плоди.

Я відчуваю роботи і готовий кожну з них прочитати".

"Старовинне приміщення з цегляними склепіннями, наповнене етно-модерними роботами Анжеліки Рудницької, її ніжної франко- і україномовною музикою так несподівано поєдналися. У мене таке відчуття, що тут так завжди було і буде, - розповідає брюссельська студентка Жаклін, яка прийшла на виставку зі своїми друзями. – Відвідавши цю виставку, я відчула Україну як реальну країну зі своїм казковим світом, а не просто пляма на карті між Європою і Азією".

Якщо ви будете в Брюсселі, ви, звичайно, захочете побачити "пісяючого хлопчика", що став символом цього міста. Не полінуйтеся пройти кілька хвилин пішки, щоб разом з бельгійцями подивитися на роботи Анжеліки Рудницької і, можливо, зовсім по-іншому відчути свою власну країну.

Виставка триватиме до кінця травня, повідомляє УНІАН.

Зараз ви читаєте новину «Рудницька відмовила бельгійській принцесі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі