субота, 10 грудня 2022 13:13

Спецтема: Війна Росії проти України

Розкрили, скільки українських полонених загарбники утримують в окупованій Оленівці

Розкрили, скільки українських полонених загарбники утримують в окупованій Оленівці
Російські загарбники утримують 150 українців у колонії окупованої Оленівки. Фото: t.me/dmytro_lubinetzs

Росіяни утримують 150 громадян України в колонії у окупованій Оленівці Донецької області.

Серед полонених є цивільні та військові, заявив уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець, передає "Радіо Свобода".

"Нас вкотре туди не допускають. Судячи з усього, ми отримаємо доступ до Оленівки тільки після того, як Збройні сили України звільнять її. За нашою інформацією, на даний час там залишилося 150 людей, не тільки військові", – ідеться у повідомленні.

Омбудсмен також розповів, що на українських полонених можуть тиснути, щоб вони відмовлялися від повернення в Україну.

"Нам часто дають інформацію, що той чи інший громадянин чи громадянка України не хочуть повертатися. Ми зараз напрацьовуємо варіанти, як особисто я це можу перевірити", – додав Лубінець.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Черговий обмін полоненими: додому повернулися 60 українських захисників

Омбудсмен особисто був присутній під час одного з обмінів. Шість жінок на початку переговорів нібито відмовилися від повернення до України.

"Я сказав, що я в це повірю тільки тоді, коли мені особисто вони про це скажуть. Було організоване спілкування. З шести жінок чотири після спілкування зі мною повернулися додому. Насправді там просто десь психологічний тиск, десь маніпуляції. Коли я особисто присутній і мені громадяни України повідомляють, що вони відмовляються від обміну – єдиний сценарій. Усе інше я розглядаю як можливий тиск на наших громадян, щоб вони не поверталися", – зазначив він.

У четвер, 1 грудня, відбувся черговий великий обмін полоненими. Звільнити вдалося 50 захисників України. Додому повернули оборонців Маріуполя та Азовсталі, полонених, які були в Оленівці, поранених, зокрема в боях на Донецькому, Луганському, Запорізькому напрямках.

У суботу, 26 листопада, з російського полону визволили 12 українців.

Зараз ви читаєте новину «Розкрили, скільки українських полонених загарбники утримують в окупованій Оленівці». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі