субота, 02 січня 2010 15:14

Росія і Білорусія продовжують переговори про постачання нафти

Росія і Білорусія продовжують переговори про постачання нафти
Як повідомив Агентству нафтової інформації віце-президент АК "Транснефть" (монополіст по транспортуванню нафти трубопровідним транспортом в РФ) Михайло Барков, переговори з білоруською стороною про постачання нафті в республіку і транзит сировини продовжуються.  

За його словами, згідно наявним пропозиціям, певний об"єм нафти в республіку може поставлятися безмитно, а решта сировини, що йде транзитом, - із сплатою мита, тобто на загальних умовах.

 

Він уточнив, що переговори ведуться в Москві на високому рівні. "Склад серйозний, рівень урядовий", - додав М.Барков.

 

Як повідомлялося, Білорусія вступила в 2010 рік без угоди про умови постачання нафти з РФ. 30-31 грудня переговори в Москві пройшли безрезультатно. Російська сторона заявила про відсутність у білоруських парламентерів достатніх повноважень і намір поставляти нафту до Білорусії з 1 січня 2010 року включаючи в ціну 100% стандартного експортного мита на нафту. У 2009 році в ціну входило спецмито у розмірі 35,6% від стандартного експортного мита.

 

Білоруська сторона у свою чергу заявила про безпрецедентний тиск на свою делегацію під час переговорів і звинувачує російську сторону в порушенні принципових домовленостей в рамках Митного союзу Білорусії, Росії і Казахстану, який вступив в силу з 1 січня 2010 року в частині єдиних митних тарифів і правил немитного регулювання для трьох держав. Мінськ розраховує, що імпорт нафти в січні-лютому з Росії здійснюватиметься без стягування митних зборів.

 

Білоруський нафтопровід "Гомельтранснефть "Дружба", за словами генерального директора Сергія Сосновського, працює в штатному режимі. По нафтопроводу "Гомельтранснефть "Дружба" здійснюється транзит російської нафти через Білорусію до Європи. Об"єм транзиту складає близько 70 млн. тонн в рік.

Інтерфакс

Зараз ви читаєте новину «Росія і Білорусія продовжують переговори про постачання нафти». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі