пʼятниця, 30 грудня 2022 17:30

Росіяни намагаються стерти культурний код українців

Росіяни намагаються стерти культурний код українців
Міста, де побували російські окупанти, фактично залишилися без української культурної спадщини. Фото: EastNews

Російські загарбники не тільки вбивають наших людей, займаються мародерством та руйнують. Вони цілеспрямовано знищують українську культуру, адже знають, що сильна культура "їсть на сніданок" будь-яку політичну стратегію чи військову машину. Цей план був вигаданий не простими російськими солдатами, а їхніми розумнішими ідеологами. Це зазначає журналіст-оглядач Денис Стаджи, пише видання "Фокус".

Сильна культура – фундамент, на якому будується сильна нація, а вже далі стає сильною держава. Розуміючи це, злі розумні люди в Росії хочуть знищити українську культуру, мову та сам спосіб мислення. А список їхніх злочинів щодо різноманітних об'єктів, споруд і пам'яток ще має бути складений.

15 липня на засіданні Ради Безпеки ООН було оголошено про 423 злочини проти української культурної спадщини (і це тільки на четвертий місяць повномасштабного вторгнення). Серед них було пошкоджено або зруйновано 128 об'єктів нерухомої культурної спадщини, які мають офіційний статус пам'яток; 147 культових споруд; 136 належать християнським громадам (125 – православним, 10 – протестантам, дві – католикам), чотири – ісламським, шість – єврейським громадам; 46 меморіальних пам'яток на честь історичних осіб та подій ХІХ – початку ХХІ ст., 33 музеї та заповідники, 59 культурних центрів, театрів та кінотеатрів, а також 40 бібліотек.

"Росіяни цілеспрямовано знищують об'єкти культурної спадщини обстрілами по всій Україні – від Луганської області до Львівщини. Культурна спадщина всієї країни, як матеріальна, так і нематеріальна, зараз перебуває під ударом і має бути захищеним для всього людства", – заявила заступниця міністра культури та інформаційної політики Катерина Чуєва в ООН.

Усі перераховані пошкодження та руйнування зафіксовані в 15 регіонах України і є результатами як ракетних ударів, так і бомбардувань та артилерійських обстрілів. За даними проєкту "Листівки з України", найбільше культурних об'єктів пошкоджено в Харківській, Донецькій та Київській областях.

Міста, де ступала нога російського окупанта, фактично залишилися без української культурної спадщини. Таким прикладом є Маріуполь. Серед відомих об'єктів, які було зруйновано, є Драматичний театр і палац культури "Молодіжний". Там після початку вторгнення ховалися цивільні люди.

Ще ширшою є тема Херсона, звідки російські війська наполегливо вивозили в РФ усе, що могли, перед звільненням міста українською армією. Два найбільші музеї – Краєзнавчий та Художній – були пограбовані так, що там залишилися лише пусті скляні вітрини з табличками й описами. У Краєзнавчому музеї забрали все, що стосується історії кіммерійців, скіфів і сарматів.

За даними ЮНЕСКО на листопад 2022 року, з 24 лютого шкоди було завдано 213 об'єктам культури України. Російські окупанти вивезли всі ці цінності з музеїв і церков, аби "приєднати" до "своєї" спадщини.

Однак росіянам не слід забувати, що українська культура все витримає, а їх чекає відповідальність за свої дії. Зокрема, їм варто ознайомитися зі ст. 8 Римського статуту Міжнародного кримінального суду, де є окремий воєнний злочин – "навмисне завдання ударів по будинках, призначених для цілей релігії, освіти, мистецтва, науки чи благодійності, історичних пам'ятниках, госпіталях та місцях зосередження хворих та поранених, за умови, що вони не є військовими цілями".

Матеріал підготовлено за аналізом Центру стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки

Зараз ви читаєте новину «Росіяни намагаються стерти культурний код українців». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі