четвер, 06 вересня 2007 08:52

Росіяни гасять пожежу на місці падіння "Протон-М". Астана ввела заборону на запуск ракет

Російські фахівці гасять степову пожежу на місці падіння другої та третьої ступеней ракети "Протон-М", старт якої з Байконуру з японським супутником JCSAT-11 закінчився аварією. "У час падіння другої та третьої ступеней ракети сталися вибух і степова пожежа. Фахівці російської пошукової групи взяли район падіння під охорону і на даний час ведуть гасіння пожежі", – повідомило джерело на Байконурі.

Астана ввела заборону на запуски ракет "Протон-М" з Байконуру, повідомив у четвер спеціальний представник президента Казахстану на космодромі Байконур Адільбек Басекєєв. "Аварійний запуск "Протона-М" означає автоматичне введення заборони на його запуски з Байконуру до з"ясування всіх обставин. Це закріплено в російський-казахстанській угоді", – заявив він.

За попередніми даними, що надійшли від згаданої пошукової групи, в результаті падіння уламків і пожежі ніхто не постраждав, оскільки в цьому місці не проживають люди і немає ніяких споруд, передає "Інтерфакс".

Проте, фахівці вважають, що аварія завдасть Росії великого економічного збитку і може призвести до напруженості у відносинах з Казахстаном. За розрахунками, заправлені токсичною речовиною – гептилом – друга й третя ступені ракети "Протон-М" впали на території східного Казахстану, що, поза сумнівом, завдасть шкоду екології цієї республіки. Так сталося в липні 2006 року, коли трапилася аварія з ракетою-носієм "Дніпро". Тоді Казахстану було завдано збитків у розмірі 1,1 млн. доларів.

Представник Байконуру також повідомив, що на даний час формується комісія, яка займеться розслідуванням причин аварії. Нагадаємо, раніше повідомлялося, що ракета-носій "Протон-М" з комерційним японським супутником JCSAT-11, що стартувала о 2:42 за московським часом з космодрому Байконур, через нештатну ситуацію зазнала аварії на 135-ій секунді польоту.

Уламки ракети, за даними МНС, впали орієнтовно за 40 км. південно-західніше Жезказгану Карагандинської області Казахстану. Супутник JCSAT-11 належав японському операторові супутникового зв"язку компанії JSAT Corp. Він був призначений для забезпечення зв"язку і трансляції цифрових телепередач користувачам на території Японії, Азіатсько-Тихоокеанського регіону і на Гаваях.

Зараз ви читаєте новину «Росіяни гасять пожежу на місці падіння "Протон-М". Астана ввела заборону на запуск ракет». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі