середа, 20 червня 2007 20:57

Росія запропонувала основним експортерам створити "зернову ОПЕК"

Росія пропонує створити "зернову ОПЕК", щоб координувати світову торгівлю зерном. Про це повідомив журналістам міністр сільського господарства Росії Олексій Гордєєв за підсумками засідання російсько-української комісії з питань АПК.

За його словами, з урахуванням зростаючих потреб в зерні для виробництва біопалива, а також для продовольчих потреб, всі країни світу повинні мати баланс виробництва і споживання зерна.

З пропозицією про створення "зернової ОПЕК" погодився міністр аграрної політики України Юрій Мельник. Він відзначив, що Росії, Україні і Казахстану необхідно скоординувати дії на зерновому ринку.

Ряд регіонів Росії і України цього року серйозно постраждали від засухи, що може нанести утрату урожаю зернових. Проте, на думку Гордєєва, причин для тривоги немає - запаси зерна обох країн можуть задовольнити внутрішні потреби і зберегти експорт на рівні минулих років.

Як повідомив Гордєєв, Росія щорічно експортує в середньому 12 мільйонів тонн зерна, Україна - 10 мільйонів тонн.

Нагадаємо, у зв"язку з постачаннями пшениці в світі висловлюються самі різні сміливі ідеї. Зокрема, в США ідея біопалива з "зеленої нафти" в умовах дефіциту нафти звичайної. Реалізація цього задуму - виготовлення палива із зерна або кукурудзи - зажадала б передачі на енергетичні потреби від 30 до 50% світових сільськогосподарських площ, повідомляє NEWSru.


Зараз ви читаєте новину «Росія запропонувала основним експортерам створити "зернову ОПЕК"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі