вівторок, 30 жовтня 2007 15:55

Росія і Грузія на межі війни

Росія і Грузія на межі війни
Міністерство внутрішніх справ Грузії заявило про перехід країни в стан бойової готовності.

Рішення ухвалили у зв"язку з тим, що російські миротворці оточили у вівторок грузинський патріотичний табір в селі Ганмухурі, розташованому на грузино-абхазському адміністративному кордоні.

На вимогу прибулого в район події президента Грузії Михайла Саакашвілі з оточеного табору було звільнено троє грузинських військовослужбовців.

У зв"язку з інцидентом грузинський президент оголосив командувача російськими миротворцями генерал-майора Сергія Чабана "персоною нон грата" в Грузії. Саакашвілі сказав миротворцям, щоб вони передали "своєму генералові", що він оголошений "небажаною персоною в Грузії, і хай у найближчий день покине територію країни".

Він також сказав миротворцям: "Даний наказ захищатися при наступному нападі всіма можливими засобами, а можливості досить, і ви добре це знаєте. Нашому терпінню приходить кінець". Саакашвілі заявив також, що грузинська сторона чекає вибачень і припинення провокацій з боку миротворців. Він підкреслив, що "це тверда позиція грузинських властей", і пообіцяв зробити заяву з приводу можливості подальшого перебування миротворців в Грузії.

"Якщо таке повториться, ви залучите Росію і Грузію у величезну провокацію", - сказав Саакашвілі представникам миротворців.

Раніше на межі Грузії і Абхазії російські миротворці затримали грузинських військовослужбовців. Як пояснило джерело в Колективних силах по підтримці миру (КСПМ) СНД, підрозділ КСПМ вів сьогодні патрулювання в нижній зоні Гальського району Абхазії і на прилеглій території Зугдідського району Грузії.

Миротворців зустрів "представник МВС Грузії" і "пригрозив спалити БТР миротворців і розстріляти російських військовослужбовців". Миротворці роззброїли і затримали представника МВС Грузії і супроводжуючих його грузинських військовослужбовців. Після з"ясування обставин інциденту затримані будуть передані представникам спостерігачів Місії ООН.

Зовсім іншу версію пропонує грузинська телекомпанія "Імеді". Так, на думку телеканалу, миротворці із застосуванням військової техніки оточили грузинський молодіжний патріотичний табір, розташований в селі Ганмухурі. Як пояснили миротворці, така міра була прийнята тому, що загін швидкого реагування МВС Грузії збирався затримати представників миротворчих сил.

Тим часом, як стверджує телеканал, на територію табору намагався проникнути губернатор грузинського регіону Самегрело-земо Сванеті Заза Горозія, але миротворці не дали йому такої можливості. За словами одного з миротворців, "в ході патрулювання виникла пряма загроза і люди, які спробували затримати миротворців, в даний час затримані", передає РБК.

Зараз ви читаєте новину «Росія і Грузія на межі війни». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

5

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі