вівторок, 19 лютого 2019 20:23

Росія готувала операцію проти України задовго до 2014-го - експерт

Росія готувала операцію проти України задовго до 2014-го - експерт
Володимир Горбач: РФ 20 років пояснювала Заходу, що Крим - російська земля і там живуть росіяни, а Україна - це "недодержава". Фото: Тарас ПОДОЛЯН

За кілька років західний світ дуже змінив своє ставлення до війни в Україні.

Говорить в інтерв'ю журналу "Країна" політичний аналітик Володимир Горбач.

"Це відбулось повільно, тому ми не помітили. Росія готувала операцію проти України задовго до 2014-го. Формували потрібне сприйняття майбутньої агресії. Ми були неготові не лише у військовому сенсі, а й в інформаційному. РФ 20 років пояснювала Заходу, що Крим - російська земля і там живуть росіяни, а Україна - це "недодержава". Про це Путін відверто казав на саміті НАТО в Бухаресті та у своїй знаменитій Мюнхенській промові. Це робилося, щоб міжнародна спільнота мовчки сприйняла російську агресію і повірила у наратив Кремля щодо необхідності відновити Радянський Союз", - пояснює експерт.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Боротьба за Україну триватиме" - експерт розповів, чим ми цікаві для НАТО

Протистояти цьому можна лише власним наративом, вважає він.

"Ми намагалися розбивати російські міфи фактами. Ти голкою проштрикуєш мильну бульбашку, а потім з'являється ще тисячі таких. У росіян вистачає ресурсів, щоб завалювати світ і Україну масою фейків. Отже треба напрацювати імунітет. Апріорі не вірити російській інформації, пропускати її крізь вуха. Також будувати власний наратив.

Захід побачив, що російська позиція не відповідає фактам. Але вони ще не пристали остаточно на український бік. Поки дивляться відсторонено. Захід не вважає себе поки стороною, яка змагається. У цьому наша проблема. Але зміна оцінки конфлікту міжнародним товариством разюча", - додає Володимир Горбач.

Повне інтерв'ю з Володимиром Горбачем читайте у журналі "Країна" від 21 лютого.

Зараз ви читаєте новину «Росія готувала операцію проти України задовго до 2014-го - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі