четвер, 17 січня 2019 10:20

Росія депортувала українку, яка виступала за ДНР

Росія депортувала українку, яка виступала за ДНР
Росія депортувала українську журналістку, яка виступала за "ДНР" Фото: krymr.com

СБУ підтверджує затримання "антиукраїнської пропагандистки" Олени Бойко (Віщур), яку видворили з території РФ.

"Починаючи з 2014-го, агітаторка поширювала в мережі матеріали антиукраїнського характеру, пропагувала протистояння між українцями за політичні переконання, публічно закликала до порушення територіальної цілісності України", повідомляє спецслужба на своїй сторінці в Фейсбук у четвер.

У серпні 2015-го вона виїхала на тимчасово окуповані території, а згодом - в РФ. У засобах масової інформації жінка постійно закликала до зміни меж території або державного устрою України, відзначили у спецслужбі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Пропагандистка Путіна зганьбилася перед глядачами

14 грудня 2018-го Бойко (Віщур) оголосили у розшук, а 15 грудня Галицький районний суд Львова дав дозвіл на її затримання з метою розгляду клопотання про застосування запобіжного заходу - утримання під вартою.

Слідство ведеться у кримінальному провадженні за посягання на територіальну цілісність і недоторканність України Кримінального кодексу України.

Олена Віщур була активним автором сайту "Галицький яструб", де публікувалися матеріали антиукраїнської спрямованості.

У липні 2015-го у рамках справи Кримінального кодексу про посягання на територіальну цілісність і недоторканність України, за фактами закликів до створення так званої Галицької автономії Віщур і ще одного члена "Галицького яструба" Романа Богвелішвілі затримала СБУ . 2016-го Віщур утекла з України в РФ.

Преображенський суд Москви 10 грудня 2018-го прийняв рішення про висилку українки на батьківщину, також стягнувши з неї штраф у розмірі 5 тис. рублів. Згідно з рішенням суду, вона зробила правопорушення - порушення іноземним громадянином або особою без громадянства правил в'їзду в РФ або режиму перебування в РФ. Московський міський суд 19 грудня визнав це рішення районного суду чинним.

Зараз ви читаєте новину «Росія депортувала українку, яка виступала за ДНР». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі