вівторок, 24 січня 2017 21:05

Російську мову треба робити другою українською - Арестович

Російську мову треба робити другою українською - Арестович
фото: Сергій Старостенко

Зведення мовного кордону — оборонна стратегія, а вона завжди програшна.

Про це у інтерв'ю Gazeta.ua розповів військовий оглядач та психолог Олексій Арестович.

"При обороні розпочинається боротьба потенціалів. А в кого він більший: у нас чи в Росії?

Нам треба наступальна стратегія. Російську мову треба робити другою українською. Як австралійський варіант англійської. Сказати, що це друга мова Київської Русі, вигадана викладачем Києво-Могилянської академії. І вона наша, а росіяни нею користуються. І в нас величезний список історичних претензій за те, що її спаплюжили. Ми ж нею не послуговуємося, бо вона нам просто набридла. Треба вишибати елементи російської пропаганди впливу на нас у самому її осерді", - говорить Арестович.

На його думку, війна між Росією і Україною, насправді, йде за історичну спадщину Київської Русі.

"Ми маємо наступати й заявляти всьому світу, що це ми продовження тисячолітньої державної традиції. Якщо ми заберемо собі історичну спадщину, то росіяни залишаться улусами Золотої Орди, історичне коріння яких у кращому випадку починаютєся з 14 століття, - каже Арестович.

- Ми й росіяни, як араби та євреї, претендуємо на одні й ті ж святині. Вони — на Храмову гору, ми — на Києво-Печерську Лавру. Те, чиїми вони будуть, вирішить усе. Якщо вони виграють, то українці опиняться нацією, яка почала генезу в 17 столітті, дуже молода, дурна, непевна і завжди була жертвою інших, сильніших націй. Це тренд їхньої пропаганди".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Київ завжди розмовляв українською, поки не прийшли москалі"

Повну версію інтерв'ю з Олексієм Арестовичем чекайте у журналі "Країна" від 2 лютого 2017 року.

Зараз ви читаєте новину «Російську мову треба робити другою українською - Арестович». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

20

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі