пʼятниця, 07 серпня 2009 10:32

Російському газопроводу в обхід України бути...Путін постарався

Російському газопроводу в обхід України бути...Путін постарався

Будівництво газопроводу "Південний потік" почнеться практично відразу після того, як Туреччина дасть всі дозволи на будівництво. Про це віце-прем"єр РФ Ігор Сечин заявив за підсумками переговорів прем"єр-міністрів Росії та Туреччини Володимира Путіна та Реджепа Тайіпа Ердогана. Причому будівництво "Південного потоку" почнеться на рік раніше конкуруючого Nabucco.

Прем"єри погодили питання початку будівництва: турецька сторона запевнила російських парламентерів в тому, що всі необхідні дозволи з боку турецького уряду будуть готові до 1 листопада 2010 року.

Напередодні прем"єр-міністри Росії та Туреччини Володимир Путін і Тайіп Ердоган провели двосторонню зустріч, приділивши особливу увагу питанням енергетики. В результаті переговорів сторони підписали міжурядовий протокол про співпрацю в газовій сфері, який дозволить Росії проводити на території Туреччини дослідні роботи за проектом "Південний потік".

Крім того, Росія і Туреччина також підписали міжурядовий протокол про співпрацю в нафтовій сфері, що передбачає створення робочої групи для вивчення ресурсної бази і транспортного маршруту проекту нафтопроводу Самсун - Джейхан.

Нагадаємо, Три тижні тому турки підписали угоду про створення газопроводу Nabucco в обхід Росії, і тільки потім прийняли пропозицію Москви по South Stream.

Причину згоди Туреччини на новий маршрут South Stream виклав турецький прем"єр-міністр Реджеп Тайіп Ердоган: він пояснив, що російська сторона погодилася прийняти участь в реалізації проекту нафтопроводу Самсун-Джейхан для вирішення проблеми перевантаженості Босфору танкерами, що транспортують нафту з Чорноморського басейну.

Туреччина вже не раз запрошувала Росію до участі в цьому проекті, який повинен з"єднати чорноморський порт Самсун і середземноморський Джейхан і дозволить транспортувати нафту в обхід проток Босфор і Дарданелли на Чорному морі. Операторами проекту є турецький холдинг Calik Energy та італійська Eni.

До цього Росія традиційно виступала проти проекту Самсун-Джейхана і пропонувала для розвантаження Босфору побудувати альтернативний трубопровід Бургас-Александруполіс (Болгарія-Греція). Опитані "Комерсантом" експерти вважають, що два проекти не можуть бути побудовані одночасно, для них в регіонах немає нафти, і що якщо Росію пустять в турецький нафтопровідний проект, вона відмовиться від болгарсько-грецького.

Полит.ру

Зараз ви читаєте новину «Російському газопроводу в обхід України бути...Путін постарався». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі