четвер, 02 квітня 2009 14:54

Російський мільйонер збирає яйця... Фаберже

Відлунав останній удар молоточка аукціоніста, який оголосив кінцеву ціну на золоте з рожевою емаллю пасхальне яйце Ротшильда роботи майстрів фірми Фаберже. Голови всіх присутніх 28 листопада 2008 року на лондонських торгах Christie"sInternationalRussianartsale повернулися до мало відомого московського колекціонера Олександра Іванова, який заплатив за яйце $17 млн 700 тисяч.

За традицією, найдорожчими пасхальними яйцями Фаберже вважалися імператорські яйця, створені на замовлення російських царів. Проте, на думку Іванова, яйце, подароване баронові Едуару де Ротшильду в 1902 році, є найдорожчим і найбільшим з усіх зроблених фірмою Фаберже пасхальних сувенірів.

"Справжня ціна яйця Ротшильда складає близько $23 млн 600 тисяч - 25 млн 600 тисяч, і ми були готові заплатити цю ціну".

Після десятиліть комуністичного режиму і репресій багаті російські бізнесмени готові купувати дорогі речі на ринку мистецтв. Яйце, яке належало банкірам Ротшильдам, має годинник і прикрашене інкрустованим діамантами півником, який підносить голову і тріпоче крилами кожну годину.

Приватна галерея Іванова "Російський Національний музей" існує тільки в Інтернеті. Нині Іванов має намір відкрити музеї в двох країнах - Германії і Росії. Мільйонер зводить будівлю для музею в центрі Москви, в ньому буде розміщено його зібрання творів майстрів фірми Фаберже, колекцію картин російських художників і деякі раритетні ретромобілі. Будівництво площею близько 12 тисяч кв м обійдеться в $20 млн і буде завершене в 2010 році.

Московський колекціонер назвав і дату відкриття свого музею в німецькому Баден-Бадені - 9 травня 2009 року. Там експонуватимуться його колекції робіт майстрів Фаберже і їхніх конкурентів - ювелірів фірм Морозова, Сазикова і Боліна.

"Ми чекаємо до мільйона відвідувачів на рік. При ціні квитка в 10 євро це забезпечить 10 млн євро річного доходу. Музейна справа - це великий бізнес".

Іванов також збирає скіфське золото, римське і візантійське мистецтво, ікони. Йому належить близько 400 російських і європейських картин. Він оцінює свою колекцію мистецтва і антикваріату в $1 500 млн.

"Ціни на російське мистецтво ростимуть, - запевняє Іванов. - В 1993 р. картину Айвазовського продавали за $40 тисяч, а сьогодні відомий мариніст коштує $2-3 млн", повідомляє Bloomberg

Переклад Gazeta.ua

Зараз ви читаєте новину «Російський мільйонер збирає яйця... Фаберже». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі