четвер, 06 грудня 2007 15:15

Російські комуністи вимагатимуть відміни підсумків думських виборів у Верховному суді

Керівництво КПРФ вирішило добиватися у Верховному суді відміни минулих виборів в Держдуму. Комуністи, за останніми даними ЦВК, отримують на них 11,63% голосів. За словами лідера партії Геннадія Зюганова, у парії вкрали половину голосів.

В четвер пройшло засідання президії ЦК КПРФ, за підсумками чотиригодинної наради було доручено юридичній службі партії підготувати позов до Верховного суду з вимогою відміни парламентських виборів, повідомив секретар ЦК КПРФ, керівник юридичної служби партії Вадим Соловйов.

Напередодні КПРФ повідомила, що до перерахунку голосів за "Єдину Росію" в Мордовії проголосувало до 109% зареєстрованих виборців. СПС дані комуністів підтверджує. КПРФ тим часом знайшла масштабні порушення і в Сочі: там не сходиться третина дільничних протоколів.

Про ще один інцидент повідомляє сайт КПРФ: на виборчій дільниці N1926 у Некліновському районі Ростовської області спостерігач від комуністів стала свідком спроби вкидання бюлетенів. Спостерігач втрутився, після чого члени виборчкому і міліціонери запропонували їй "домовитися". У результаті був складений акт про порушення процедури голосування, заява про правопорушення була подана в прокуратуру.

У інтерв"ю "Независимой газете" 5 грудня лідер комуністів Геннадій Зюганов дав свою оцінку минулим виборам: "Враження від виборчої кампанії огидливі: вибори були найзухваліші і брудніші, які тільки можна придумати. У нас, наприклад, вкрали половину голосів. Якщо у Єльцина були два способи "вичавлювати" результат - залякували або просто брали протокол, писали потрібний результат, потрібну цифру, то зараз дійшли до такої низькості, що створили 20 способів вкрасти голоси і витерти ноги об виборця".

"Єдина Росія" набрала приблизно на 20% менше офіційно оголошеного результату, вважає провідний науковий співробітник Інституту географії РАН Дмитро Орєшкін і керівник фонду "Індем" Георгій Сатаров. Громадські організації, які стежили за чистотою виборчої кампанії, виявили безліч порушень. Проте їм довелося визнати правоту глави ЦВК Володимира Чурова: ніяких порушень, здатних поставити під сумнів результати виборів, не немає. Їх відсутність правозахисники і експерти пояснили "тотальним беззаконням" відносно спостерігачів, повідомляє "Інтерфакс".

Зараз ви читаєте новину «Російські комуністи вимагатимуть відміни підсумків думських виборів у Верховному суді». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі