четвер, 27 грудня 2007 13:31

Рівно 75 років тому з"явився внутрішній паспорт СРСР

 Єдина паспортна система була введена у ряді населених пунктів Радянського Союзу 27 грудня 1932 року. Зовнішній вигляд паспорта кілька разів мінявся, пізніше в ньому з"явилася фотографія. Звичну старшому поколінню бордову обкладинку посвідчення отримали  1974 року.

Наші бабусі і дідусі ще пам"ятають паспорти зразка 1953 року меншого формату, з обкладинкою темно-зеленого кольору, на якій не було напису  "СРСР". У 1932 році видача паспортів повинна була допомогти владі підсилити контроль за населенням, оскільки спочатку паспорти видавалися тільки жителям міст.

До цього внутрішньої паспортної системи в Радянському Союзі не існувало. Вона була відмінена з 1918 року - більшовики вважали паспорти пережитком царського режиму. Проте з розкручуванням процесу колективізації і розкуркулення на селі влади зіткнулися з проблемою масової міграції селян у міста - сільські жителі сподівалися врятуватися там від голоду.

Повернення до паспортної системи повинне було зупинити цей потік переселенців. Разом із загальногромадянськими внутрішніми паспортами на території СРСР вводилися і загальногромадянські закордонні паспорти, паспорти моряка, дипломатичні паспорти, а також посвідчення особи військовослужбовців, повідомляє ІТАР-ТАСС

Зараз ви читаєте новину «Рівно 75 років тому з"явився внутрішній паспорт СРСР». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі