вівторок, 25 січня 2022 10:09

Спецтема: Ворог біля українського кордону

РФ продовжує стягувати війська до кордонів України - Пентагон

РФ продовжує стягувати війська до кордонів України - Пентагон
США привели в підвищену бойову готовність понад 8,5 тис. військових у відповідь на стягування Росією військ до України. Фото: U.S. Army

Російська Федерація продовжує посилювати угруповання своїх військ біля кордонів України та Білорусі.

У відповідь Сполучені Штати Америки привели в підвищену бойову готовність понад 8,5 тис. американських військових. Їх зможуть швидко перекинути в Східну Європу. Про це заявив речник Пентагону Джон Кірбі під час брифінгу 24 січня, який транслювався у Twitter американського Міноборони.

За його словами, США й надалі стежитимуть за ситуацією і діями РФ.

"Ми чітко дали зрозуміти, що не говоритимемо про пересування їхніх солдатів. Але вони і далі переводять їхні групи до західного кордону, до кордону з Україною, а також до Білорусі", – наголосив він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Штати готові до ескалації і не піддадуться на ультиматуми РФ - експерт

Кірбі зазначив, що в Білорусі чисельність російських військ зростає. Це дає підстави говорити, що Кремль не збирається погоджуватися на деескалацію.

У разі вторгнення сил Росії в Україну Вашингтон матиме змогу якнайшвидше дислокувати своїх військових на території країн-партнерів у Східній Європі.

Представник Пентагону також уточнив, що згадані підрозділи є частиною сил швидкого реагування Північноатлантичного союзу (NATO). Проте поки вони не виконують жодної військової місії або бойового завдання, а перебувають на території США.

"У разі вторгнення РФ в Україну ми застосуємо ці підрозділи для оборони Альянсу в Східній Європі", – попередив Кірбі.

Він додав, що в питанні реагування на російську загрозу в Україні Штати не мають розбіжностей зі своїми союзниками по НАТО в Європі.

Потенційною датою початку широкомасштабного вторгнення РФ в Україну називають 20 лютого. Тоді в Китаї закінчуються зимові Олімпійські ігри та завершуються спільні російсько-білоруські навчання на кордоні України.

Росія може атакувати з кількох напрямків і захопити вісім ключових регіонів на сході країни, включно з містами Дніпро, Одеса та Харків, заявив командувач операції Об'єднаних сил Олександр Павлюк.

Зараз ви читаєте новину «РФ продовжує стягувати війська до кордонів України - Пентагон». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі