понеділок, 21 травня 2012 02:26

Рак пропонують лікувати з допомогою білка, виділеного з ВІЛ

Рак пропонують лікувати з допомогою білка, виділеного з ВІЛ
ВІЛ. Ілюстрація: pharmapeek.com

Учені з Єврейського університету пропонують використовувати для лікування деяких видів раку крові білок, виділений з ВІЛ.

Ідея використовувати ВІЛ в боротьбі зі злоякісними клітинами з'явилася у професора Моше Котлера після того, як він з'ясував, що білок Vif, що міститься у вірусі імунодефіциту людини, перешкоджає відновленню ракових клітин, пошкоджених в результаті променевої терапії.

У більшості випадків, під впливом високої дози опромінення відбувається руйнування ДНК ракових клітин, вони втрачають здатність до поділу та поступово гинуть. Проте в деяких випадках, клітинам вдається відновити ДНК і вони стають стійкими до опромінення.

Саме в цих, "безнадійних" випадках, може допомогти білок Vif, що грає важливу роль в реплікації ВІЛ. Ізраїльські вчені пропонують перед опроміненням вводити в кровотік хворого виділений з ВІЛ білок Vif, не дозволяє раковим клітинам відновити ДНК після опромінення.

Дослідники відзначають, що оскільки в лікуванні використовується лише один з білків, що містяться у ВІЛ, то в ході лікування немає загрози виникнення у пацієнта СНІДу. Крім того, ізраїльські вчені сподіваються, що нова методика дозволить уникнути численних побічних ефектів і ускладнень.

Ця методика вважається ефективною при лікуванні деяких видів раку крові, головним чином лімфоми і мієломи, однак вчені сподіваються, що цей метод також виявиться ефективним і для боротьби з іншими видами ракових захворювань, зокрема, лейкемії.

Зараз ви читаєте новину «Рак пропонують лікувати з допомогою білка, виділеного з ВІЛ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі