пʼятниця, 16 травня 2008 17:52

"Український дім" розкрив двері для художників-емігрантів

Вчора в Українському будинку відкрилася виставка українських художників-емігрантів, імена яких нині відомі у всьому світі. Основне завдання організаторів - якнайширше представити творчість вихідців з України, яким довелося жити і працювати на чужині.

Про приналежність деяких майстрів - Олександра Архипенка, Давида Бурлюка - до українського авангарду відомо багатьом. Проте про творчість десятків наших співвітчизників, яких лише в Парижі вистачило на цілу "школу", ми, як і раніше, знаємо мало або нічого.

Назва експозиції - "Українська Одисея" - дуже точно передає задум організаторів: повернути спадщину великих художників, у творчості яких часто-густо "проскакували" національні мотиви, на їхню історичну батьківщину - як після всіх пригод повернувся колись додому легендарний Одисей.

Кожна з країн, де свого часу жили й працювали вихідці з України, досі бореться за право зарахувати їхні роботи до своєї національної культурної спадщини.

Наприклад, виставки киянина Бориса Пастухова, що 1920 року емігрував до Королівства СХС (об"єднання нинішніх Сербії, Хорватії, Словенії та Чорногорії), яке щойно утворилося, з успіхом проходили по всьому світу, а замовити у нього портрет вважалося "ознакою хорошого тону" не тільки у зірок Голлівуду на кшталт Марлен Дітріх та Кларка Гейбла, але й у членів королівських сімей Європи.

А Яків Шапіро, за картинами якого можна вивчати принципи "ліричного експресіонізму" - гордості Франції, ще й брав активну участь в порятунку легендарного "Вулика" - інтернаціональній "колонії художників" у Парижі.

"Українська Одисея" відкриє глядачеві понад двадцять імен і познайомить з роботами, якими Україна по праву може пишатися. Над виставкою працювала велика кількість фахівців, починаючи з колекціонерів-ентузіастів, що надали полотна, і закінчуючи мистецтвознавцями, що ретельно відбирали роботи і приводили їх у "належний" вигляд.

Наприклад, підбираючи раму до картини Якова Шапіро "Різдво", підняли на ноги всіх співробітників багетної майстерні і влаштували справжній консиліум - ніяк не могли знайти гідне обрамлення для цієї специфічної роботи.

Підсумками праці кияни та гості міста можуть насолоджуватися в "Українському домі" з 10:00 до 18:00 (окрім понеділка) безкоштовно.

Паралельно з експозицією в "Українському домі" у київському Музеї мистецтв імені Богдана та Варвари Ханенків відбувається виставка топ-лотів чергових російських торгів Sotheby"s.

Усього на виставці репрезентовано 23 топ-лоти майстрів російського і українського мистецтва XIX і XX століть, які будуть виставлені на російські торги в Лондоні 9 і 10 червня, повідомляє "Газета по-киевски".

Зараз ви читаєте новину «"Український дім" розкрив двері для художників-емігрантів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі