середа, 19 грудня 2007 18:05

"Сполучені Штати почали руйнувати Україну, її територіальну цілісність і підривати її суверенітет"

Винуватцями розділу України на "прозахідну" і "проросійську" є США, заявив президент РФ Володимир Путін.

"Чомусь Сполучені Штати вирішили, що в Україні є частина політичної еліти, яка є проамериканською, а частина є проросійською. І вирішили підтримати ту частину, яку вони вважали проамериканською, так званих "оранжевих революціонерів", - сказав Путін в інтерв"ю журналу Time, який в середу назвав російського лідера "Людиною року".

Російський президент вважає за неправильне таке розділення. Політик, що претендує на популярність у себе в країні, повинен захищати національні інтереси і бути в хорошому сенсі слова українським націоналістом, відзначив Путін.

"Так от, вони насправді такими і є: вони не проросійські, не проамериканські, не проєвропейські, вони проукраїнські", - сказав президент.

За його словами, США ініціювали не тільки таке розділення на Україні, але і підтримали деяких політиків в антиконституційних діях, що породило недовіру різних політичних сил і груп населення усередині самої України один до одного.

"Цими діями ви почали руйнувати Україну, її територіальну цілісність і підривати її суверенітет. Ось що зробили Сполучені Штати в Україні", - сказав Путін.

Він відзначив, що коли всі побачили, що на Україні відбувається дестабілізація, то щоб остаточно не руйнувати і не дестабілізувати ситуацію в країні, спробували примусити Росію субсидувати українську економіку, політизуючи питання постачань енергоносіїв.

"Якщо ви хочете когось підтримати, заплатите за це. Ніхто ж платити не хоче. Я з одним колегою-європейцем розмовляв, це був міністр економіки. Я говорю: "Ну, платіть тоді". Він відповідає: "Що я, дурень чи що?". Я говорю: "А я що? Схожий на ідіота?" - сказав Путін.

Президент нагадав, що Росія протягом 15 років низькими цінами на енергоносії щорічно субсидувала економіку України на 3-5 мільярдів доларів.

Путін відзначив, що, не дивлячись на ментальну близькість України, де з 45 мільйонів населення 17 мільйонів етнічних росіян, бажання включати її до складу Росії немає.

"Ми не хочемо більше нікого включати до складу Росії, тому що для нас це тільки додаткове економічне навантаження", - сказав Путін.

За його словами, нав"язування якихось нових державних утворень є абсолютно безглуздим без волі народу тієї або іншої країни.

Президент РФ вважає, що в Україні потрібно робити все для консолідації суспільства і країни, створення структури влади, яка б об"єднувала націю, а не ділила б її на західників і східняків або на південців, повідомляє РІА Новости.

Зараз ви читаєте новину «"Сполучені Штати почали руйнувати Україну, її територіальну цілісність і підривати її суверенітет"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі